Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτή

Η εταιρία μέχρι την εκδίκαση των κυρίως ασφαλιστικών μέτρων θα πληρώνει τη μισή αξία της χρέωσης υπέρ της μείωσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Προσωρινά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτή

Προσωρινά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτή πέτυχε, σύμφωνα με πληροφορίες, προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές αναφέρουν ότι διοικητικό δικαστήριο εξέδωσε την παραπάνω απόφαση και η εταιρία μέχρι την εκδίκαση των κυρίως ασφαλιστικών μέτρων θα πληρώνει τη μισή αξία της χρέωσης υπέρ της μείωσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Η εκδίκαση, αναφέρουν πηγές, θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτή υπέρ ΑΠΕ προχώρησαν τέσσερις ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις Elpedison, Ήρων, Protergia και Watt & Volt, οι οποίες κινήθηκαν ξεχωριστά και με αυτή τη νομική ενέργεια ζητούν να μην πληρώσουν την τελευταία εκκαθάριση του Λειτουργού της Αγοράς, που αφορά στα ποσά τα οποία τους αναλογούν από τη χρέωση προμηθευτή για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, με επιστολή της που κοινοποίησε στις αρμόδιες αρχές περί τα μέσα Ιανουαρίου, έκανε γνωστό ότι σταματάει τις πληρωμές που αφορούν στη χρέωση προμηθευτή.

Βάσει του κώδικα συστήματος ηλεκτρισμού, όποιος δεν καταβάλλει τα ποσά που αφορούν στη χρέωση -η οποία θεσπίστηκε προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΕΠ- διαγράφεται από το μητρώο προμηθευτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε για τη ΔΕΗ -πράγμα που θεωρείται αδύνατον καθώς πρόκειται για την εταιρία που ηλεκτροδοτεί το 90% των καταναλωτών. Οι ιδιώτες προμηθευτές, λένε πηγές, ανησυχώντας πως για αυτούς δεν θα ίσχυε η σιωπηρή ανοχή που επιδείχθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ, προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

Πάντως, ΔΕΗ και ανεξάρτητοι προμηθευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρούν στην πρόταση του Λειτουργού για τον καθορισμό διοικητικά οριζόμενου άνω ορίου 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στη μέση μοναδιαία χρέωση. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι οικονομικά ανεκτή τέτοια πρόταση, υποδεικνύοντας ως μέγιστη τιμή τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, προκειμένου να ληφθούν διορθωτικά μέτρα μόνο για τον μήνα Ιανουάριο κι ενώ η Αρχή είχε βάλει ανώτατο προσωρινό πλαφόν στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όλοι οι προμηθευτές επιβαρύνθηκαν με 98,7 εκατ. ευρώ. Αν δεν είχε τεθεί η ανώτατη τιμή, το κόστος θα εκτινάσσονταν στα 185,8 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της μεγάλης “ψαλίδας” που προκάλεσε η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για τη χρέωση προμηθευτή -με το αποτέλεσμά της να επηρεάζεται και από τις ακραίες συνθήκες του συστήματος ηλεκτροδότησης- είναι πως τον Οκτώβριο η συνολική χρέωση ήταν 16,5 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο 42,2 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 74,8 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι και ο ΛΑΓΗΕ, στην πρότασή του, επισημαίνει την αβέβαιη πρόβλεψη των αποτελεσμάτων που βγάζει ο μηχανισμός για τον υπολογισμό της πρόσθετης χρέωσης προμηθευτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v