Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Berenberg: Είναι κοντά ο συμβιβασμός για Ελλάδα

Κανείς δεν έχει συμφέρον να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ, τονίζει ο οίκος. Η Αθήνα έχει κάνει το 90% της προσαρμογής. Χωρίς διαπραγματευτική ισχύ στις συζητήσεις η ελληνική κυβέρνηση.

Berenberg: Είναι κοντά ο συμβιβασμός για Ελλάδα

Ευρώπη, ΔΝΤ και Ελλάδα έχουν αρκετούς λόγους να επιδιώξουν και να πετύχουν έναν συμβιβασμό, όπως και τον Αύγουστο του 2015, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Berenberg.

Όπως αναφέρει ο οίκος, δεν συμφέρει κανέναν να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ.

Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη το 90% της σκληρής δουλειάς καθώς:

- Εχει βελτιώσει τον ισολογισμό της σε πρωτογενή βάση κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009, στη μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει επιτύχει ποτέ χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

-Εχει πετύχει εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,3% το 2016, πολύ υψηλότερα του στόχου του 0,5% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.

-Η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ρυθμό 1,8% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

Επιπλέον, τονίζει ο οίκος, η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Σημειώνει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ στις τρέχουσες συζητήσεις και εντέλει η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχτεί τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Ακόμη και σε ενδεχόμενο εκλογών, δεν θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές, καθώς η ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις τάσσεται σαφέστατα υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα Grexit λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς θα ενίσχυε τα λαϊκιστικά κόμματα όπως το AfD.

Τέλος, από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντική επιρροή στο ΔΝΤ, το Ταμείο θα οδηγηθεί τελικώς σε συμβιβασμό, επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v