Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Πιάνουμε το 3,5% χωρίς νέα μέτρα

Αρκεί να βγουν οι επίσημοι στόχοι για ανάπτυξη. Με λογική αντίστροφου κόφτη τυχόν νέα μέτρα. Να επικεντρωθούμε στη διάρκεια ισχύος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. Δεν είναι ανάθεμα η μείωση του αφορολόγητου. Τι είπε για καταθέσεις και κόκκινα δάνεια.

Στουρνάρας: Πιάνουμε το 3,5% χωρίς νέα μέτρα

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πιάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέα μέτρα διατύπωσε πριν από λίγο στη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σπεύδοντας, πάντως, να προσθέσει ότι είναι αβέβαιο το βάθος διατήρησης τόσο υψηλών επιδόσεων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επιτυγχάνεται και με τα υφιστάμενα μέτρα, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι – επίσημες- προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης.

Πέρσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 2% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο, καθιστώντας αμελητέο το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε για το 2018. Με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ την τρέχουσα διετία στο τέλος του 2018 μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, χωρίς να είναι, όμως, βέβαιο το βάθος της διατηρησιμότητας μιας τέτοιας επίδοσης.

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο διοικητής της ΤτΕ προέτρεψε την κυβέρνηση να συζητήσει με τους εταίρους εστιάζοντας στη διάρκεια των ετών για τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνει το φιλόδοξο στόχο του 3,5%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ο στόχος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός για μερικά χρόνια και μετά να υποχωρήσει στο 2% με μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους (σ.σ επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων κατά περίπου 8,5 χρόνια).

Τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι εταίροι και δανειστές θα πρέπει να συζητηθούν στη λογική του «αντίστροφου κόφτη», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις κυβέρνησης και ΤτΕ και διαφανεί ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% επιτυγχάνεται, χωρίς να απαιτείται εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, τα τελευταία να ακυρώνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει γρήγορα καθώς έχουμε πλησιάσει πολύ στον εκλογικό κύκλο που ανοίγει στην Ευρώπη με τις εκλογές στην Ολλανδία. «Οι συνθήκες μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου δεν θα είναι καλύτερες για τη χώρα» εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι το 2017 αποτελεί τον κρισιμότερο χρόνο του προγράμματος. Τόσο για την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης όσο και για τη μείωση των κόκκινων δανείων ( σ.σ λόγω του πανευρωπαικού stress test το 2018).

Από την άλλη σημείωσε ότι το Grexit δεν αποτελεί αξιόπιστη απειλή, καλώντας όλους να στηλιτεύουν όσους σε Ελλάδα και εξωτερικό το βάζουν στο τραπέζι. «Λυπάμαι αν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η χώρα θα επιτύχει τους στόχους. Προς το παρόν παρά τη καθυστέρηση δεν έχει σημειωθεί σοβαρή επιδείνωση μεγεθών.

Τον Ιανουάριο διακόπηκε η εισροή καταθέσεων αλλά δεν υπήρξε άξια λόγου μείωσή τους, ενώ οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων μπορούν να επιτευχθούν παρά τη καθυστέρηση στη ψήφιση των εναπομεινάντων εργαλείων.

Όσον αφορά στην ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η ΕΚΤ θέλει πέραν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δέσμευση των εταίρων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους, ώστε να προχωρήσει στην δική της μελέτη βιωσιμότητας.

Δεν είναι ανάθεμα η μείωση των αφορολόγητου

Παρά την εκτίμηση ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ο διοικητής σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το παρόν δημοσιονομικό μείγμα γέρνει, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, προς την πλευρά της φορολόγησης και δεν μπορεί επί μακρόν να παραμείνει αποδοτικό. Χρειάζεται μείωση της φορολογίας για να υποβοηθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Υπό το παραπάνω, η μείωση του αφορολόγητου δεν πρέπει να αποτελεί …ανάθεμα. Υπάρχουν τρόποι η επίπτωση του μέτρου στους κοινωνικά ασθενείς να μειωθεί ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει κλιμάκωση με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Περιθώρια μείωσης υπάρχουν και στις δημόσιες δαπάνες ανέφερε ο κ Στουρνάρας, παραπέμποντας στο σύστημα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, αλλά και στη σκοπιμότητα διατήρησης σειρά εποπτευόμενων από το Δημόσιο Οργανισμών. Αυτή τη στιγμή, η χρηματοδότηση στους ΟΤΑ δίνεται αυτόματα χωρίς αξιολόγηση, σύμφωνα με το διοικητή, ενώ θα μπορούσε για παράδειγμα το Δημόσιο να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα των Δήμων ή των Περιφερειών.

Όσον αφορά στις κοινωνικές δαπάνες, επισήμανε ότι η χώρα ξοδεύει πολλά για την τρίτη ηλικία, ελάχιστα όμως για τους νέους. Μπορεί να επιτευχθεί μικρή περαιτέρω εκλογίκευση του συνταξιοδοτικού συστήματος και όποιο όφελος προκύψει να χρησιμοποιηθεί για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v