Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Δεν προλαβαίνουμε το Eurogroup της Δευτέρας

Ζωτικής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ, για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Δεν υπάρχει «οξεία κρίση» στη χώρα, σημείωσε. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης στις 20 Φεβρουαρίου.

Ντάισελμπλουμ: Δεν προλαβαίνουμε το Eurogroup της Δευτέρας

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι "ο κόσμος θεωρεί ότι επειδή υπάρχει Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να τα έχουμε λύσει όλα. Ομως αυτός ποτέ δεν ήταν ο δικός μου χρονικός ορίζοντας. Είναι αδιανόητο".  

Σημείωσε δε ότι πρώτα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις, προτού εγκρίνουν τη συμφωνία οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ο ίδιος τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. 

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis), καθώς η επόμενη δόση του δανείου δεν χρειάζεται στην Αθήνα έως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα, με εστίαση στα σχέδια για να προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Αξιολόγηση γίνεται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

Ντομπρόβσκις: Πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που επετεύχθη.

Είναι κρίσιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι ώρα να υπονομευτεί η προσπάθεια που έγινε, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι. Εγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημοσιονομική προσπάθεια, υποστήριξε και στάθηκε στη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής για τα έσοδα αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη επέστρεψε το 2016 και υπήρξε υπεραπόδοση έναντι των προβλέψεων. Στάθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν, που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 (1,75% του ΑΕΠ), αλλά και στη μείωση της ανεργίας, που ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Το Staff Level Agreement είναι εντός παιδιάς αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, γιατί η εφαρμογή ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» των ελληνικών προγραμμάτων.

Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι σημαντική, τόνισε και στάθηκε στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v