Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικά σχέδια 86 εκατ. ευρώ στη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα»

Εγκρίθηκε ο προσωρινός κατάλογος των 1.526 επιτυχόντων. Έως τις 28 Απριλίου η υποβολή των φακέλων. Δεύτερη ευκαιρία για τους μη επιτυχόντες, όταν προκηρυχθεί ο νέος κύκλος του προγράμματος.

Επενδυτικά σχέδια 86 εκατ. ευρώ στη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα»

Στην κατάρτιση του προσωρινού καταλόγου δυνητικών δικαιούχων της δράσης "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 1.526 επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 86.086.885 ευρώ και έχουν επιλεγεί κατά απόλυτη βαθμολογική σειρά, με βάση τη συνολική προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.

Το πρώτο επενδυτικό σχέδιο που επιλέχθηκε συγκέντρωσε 88,60 μονάδες και το τελευταίο, 50,65 μονάδες. Ο κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.espa.gr. Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω δράση, είχαν υποβληθεί προς χρηματοδότηση 5.626 επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 339.977.954 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια απόφαση, απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμα 197 επιχειρηματικά σχέδια, με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 11.496.091, τα οποία βρίσκονται στην προκριθείσα σειρά βαθμολογικής κατάταξης, ωστόσο κρίνονται μη επιλέξιμα λόγω μη πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής ή και λόγω εντοπισμού αναφοράς στοιχείων σε οποιοδήποτε πεδίο του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπογραμμίζεται ότι ο οδηγός εφαρμογής της δράσης απαγόρευε επί ποινή αποκλεισμού το κάθε επιχειρηματικό σχέδιο που ανέφερε ή και «φωτογράφιζε» τον υποψήφιο επενδυτή. Κι αυτό, προκειμένου οι αξιολογητές να μη γνωρίζουν τα στοιχεία του δυνητικού δικαιούχου, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε περίπτωση αλλοίωσης της βαθμολογίας και ενδεχόμενης συναλλαγής.

Πέραν των παραπάνω, απορρίφθηκαν και 3.903 επιχειρηματικά σχέδια με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 218.883.218 ευρώ, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, λόγω βαθμολογίας ή/και προϋπολογισμού κάτω του ορίου, ή και για άλλο λόγο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιτυχόντες που αναφέρονται στον προσωρινό κατάλογο θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ο φάκελος των δικαιολογητικών θα υποβληθεί στην έδρα του εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την περιφέρεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία είναι οριστική και μη τήρησή της οδηγεί στην απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου.

Για όσες αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων υποβληθούν τα δικαιολογητικά πριν την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τον ΕΦΕΠΑΕ και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, για όσα επιχειρηματικά σχέδια θεμελιώνεται το δικαίωμα υπαγωγής τους στη δράση θα εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση ένταξής τους στη δράση.

Πάντως, αρκετοί από αυτούς που απορρίφθηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξανά αιτήσεις συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο της δράσης, που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου. Η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη για τον δεύτερο κύκλο είναι 70 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο εμπλουτισμού της πρόσκλησης με σχόλια που καταγράφηκαν στον πρώτο κύκλο, η δράση αναμένεται να διατηρήσει το ποσοστό ενίσχυσης 100% για την κατηγορία των ωφελούμενων και τις προϋποθέσεις που έθετε ο α' κύκλος και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα για χρηματοδότηση 50% για την ίδρυση νέας επιχείρησης σε διευρυμένη κατηγορία ωφελούμενων (π.χ. μισθωτοί, υφιστάμενες επιχειρήσεις) σε ένα πλαίσιο λιγότερων δεσμευτικών προϋποθέσεων (π.χ. για το ποσοστό ενίσχυσης 50% δεν θα υπάρχει η απαίτηση για κατάργηση του υφιστάμενου ΚΑΔ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v