Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποτυχία των ΝΟΜΕ

ΔΕΣΦΑ και ΝΟΜΕ είναι τα δύο ενεργειακά θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνει ο υπουργός. Σύντομα η μορφή του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, απόσταση σε τεχνικά θέματα με τους θεσμούς στις δημοπρασίες ηλεκτρικού.

Σταθάκης: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποτυχία των ΝΟΜΕ

«Να μην προτρέχουμε», συνιστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε όσους προεξοφλούν αποτυχία των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διείσδυσης ιδιωτών στη λιανική αγορά ρεύματος. Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός τονίζει ότι η αξιολόγηση του μηχανισμού θα γίνει τον Ιούνιο από τη ΡΑΕ και «στο μεταξύ, δεν υπάρχει στο τραπέζι άλλη συζήτηση».

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποτυχία των ΝΟΜΕ. Θα έλεγα να μην προτρέχουμε, γιατί αυτό μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία.», επισημαίνει. 

Οπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης, «η εικόνα που έχουμε από τις πρώτες δημοπρασίες είναι ενθαρρυντική. Υπήρξε και μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Η υιοθέτηση, συνεπώς, των ΝΟΜΕ έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Και οι ιδιώτες προμηθευτές να έχουν πρόσβαση σε ένα «καλάθι» διαφοροποιημένων καυσίμων, όπως η ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά. Επιπλέον, με τα ΝΟΜΕ διευκολύνεται η επέκταση των ιδιωτών προμηθευτών στη λιανική αγορά και επιτυγχάνεται πιο ομαλή μετάβαση στον επιδιωκόμενο στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά».

Οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά

Οπως τονίζει ο υπουργός, δύο είναι τα ενεργειακά θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο ΔΕΣΦΑ και τα ΝΟΜΕ. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Συνεπώς, αυτό το θέμα έχει τελειώσει. Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, υπάρχει ακόμα απόσταση σε μερικά τεχνικά θέματα, εκτιμώ, όμως, ότι κι αυτό το θέμα θα κλείσει.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της μεταφοράς του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της διοίκησης της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω θυγατρικών στον τομέα της προμήθειας, που θα πουληθούν στον ανταγωνισμό, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση του σχεδιασμού αυτού, αλλά και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές «κινούνται στο πνεύμα της ταυτόσημης θέσης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2020». Τέλος, παρουσιάζει την ενεργειακή στρατηγική για τα νησιά που δίνει έμφαση στις διασυνδέσεις και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v