Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Η έμφαση από τη λιτότητα σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό καλείται να νομοθετήσει η Αθήνα. Σε αναπτυξιακές δράσεις ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί. «Βέλτιστες πρακτικές» στα εργασιακά. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% βλέπει ο Π. Μοσκοβισί.

Ντάισελμπλουμ: Η έμφαση από τη λιτότητα σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Για αλλαγή πολιτικής από τη λιτότητα στις βαθιές μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το Eurogroup που έβγαλε λευκό καπνό για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Οπως είπε η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και μπορούν να νομοθετηθούν. 

Αναλυτικά, όταν ρωτήθηκε για την ενημέρωση της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: δεν χρησιμοποίησα τον όρο «ούτε ένα ευρώ λιτότητα». Αν οι μεταρρυθμίσεις αποδώσουν σε δημοσιονομικούς όρους θα μπορούσε να υπάρξει χώρος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων. 

Υπό αυτούς τους όρους η χώρα μπορεί να επιλέξει και να νομοθετήσει τα αναπτυξιακά μέτρα. Εξαρτάται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και το πώς θα λειτουργήσουν. Σε αυτό το σημείο ο Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε να διακόψει τονίζοντας ότι η λέξη κλειδί είναι «καθαρή» (net) διαφορά μεταξύ επιπλέον μέτρων-απαλλαγών.

Είχαμε επιταχύνει τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα ώστε να βρούμε αρκετό έδαφος για να επιστρέψουν στην Αθήνα και αυτό έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Υπάρχει μια αλλαγή στο πακέτο πολιτικής. Φεύγουμε από την λιτότητα και δίνουμε έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που επιδιώκει και το ΔΝΤ, πρόσθεσε.

Οπως είπε δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Αθήνα και Θεσμοί θα δουλέψουν για το Staff Level Agreement και μετά θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την πολιτική συμφωνία στην οποία περιέλαβε τον ορισμό της περιόδου που πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας αλλά όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη του επείγοντος λόγο της σημασίας να υπάρξει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Δεν χρειάζονται χρήματα ως το καλοκαίρι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλο το χρόνο.

Πρώτα Staff Level Agreement και μετά μεσοπρόθεσμα και δημοσιονομικό μονοπάτι

Απαντώντας σε ερώτηση ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει ένα βαθύ πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φόρους. Η αγορά εργασίας είναι σημαντικό θέμα. Μια σειρά από θέματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ξανανοίξουν. Το κλειδί στα εργασιακά είναι η συμφωνία με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει «μακροπρόθεσμο διάστημα» για το πλεονάσμα 3,5%, είπε ότι δεν αφορά τους Θεσμούς αλλά το Eurogroup καθώς είναι πολιτικό θέμα. «Θέλουμε να το κάνουμε πιο ρεαλιστικό», είπε.

Αλλαγή πολιτικής

Ο επικεφαλής του Eurogroup επανήλθε στο θέμα της λιτότητας και σημείωσε ότι είναι δύσκολο για έναν υπουργό Οικονομικών να μιλήσει για το τέλος της λιτότητας. Ωστόσο τόνισε ότι πολύ δουλειά έχει γίνει για τον προϋπολογισμό και αυτός είναι εντός τροχιάς και σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι πριν δυο χρόνια. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ότι θα είναι σε σταθερή τροχιά και γι’ αυτό η έμφαση είναι η στροφή από τη λιτότητα στις βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε.

Το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο είπε ότι οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει. Θα δουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση του χρέους υπό το βάρος των νέων δεδομένων. Δεν μπορώ να πως τώρα τι θα γίνει. Πρέπει πρώτα να πάμε στην Αθήνα και μετά να δούμε το πακέτο και να υπολογίσουμε τα στοιχεία.

Στόχος μου είναι να φέρω το Ταμείο στο πρόγραμμα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σημείωσε ότι αν μπορεί να γίνει το Μάρτιο θα γίνει το Μάρτιο. Δεν υπάρχουν deadline.

Το πακέτο των 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί για το πακέτο των 3 δισ. ευρώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση. Δουλεύουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα για να βρούμε τις καλύτερες επιλογές.

Ρέγκλινγκ: Σημαντικό να υπάρξει γρήγορα συμφωνία

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (του οποίου η θητεία στον ESM ανανεώθηκε για μια ακόμα πενταετία) τόνισε ότι αν δεν υπήρχε το Ταμείο κάποιες χώρες θα είχαν φύγει από το ευρώ και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Είναι σημαντικό ότι φτάσαμε στη συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία γρήγορα γιατί αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα επιστρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της, κάτι που τονώνει την οικονομία και την εργασία. Σημείωσε ότι ένα καλό νέο από την Ελλάδα η επιστροφή των 2 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το 2016 εκτιμά ο Μοσκοβισί

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε τη σημασία να υπάρχει μια ισορροπημένη συμφωνία. Εχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς και για την δημοσιονομική τροχιά.

Στάθηκε στα καλά δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και την υπεραπόδοση που, όπως είπε, υπήρξε με το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται στο 2% του ΑΕΠ.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, είπε, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάλυψε το στόχο της φετινής χρονιάς (1,75% του ΑΕΠ). Όπως είπε υπάρχει νέο μομέντουμ μετά το Eurogroup που προετοιμάστηκε καλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v