Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καλή βάση συμφωνίας η απόφαση του Eurogroup

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε ικανοποιεί Γερμανία, ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση. Χάθηκαν τρεις- τέσσερις μήνες όσον αφορά στους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Τράπεζες: Καλή βάση συμφωνίας η απόφαση του Eurogroup

Καλή βάση για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, διατυπώνοντας ανησυχίες για το εύρος της τεχνικής δουλειάς, που πρέπει να συντελεστεί γρήγορα, ώστε να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο «οδικός χάρτης» που συμφωνήθηκε χθες ικανοποιεί τις βασικές θέσεις των τριών εμπλεκόμενων μερών και επομένως θέτει τις βάσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η διατήρηση του στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ικανοποιεί την πλευρά της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, όμως, αποφασίστηκε αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής από το 2019, προς την κατεύθυνση που ζητούσε το ΔΝΤ. Πρόκειται για αναγνώριση των ενστάσεων, τις οποίες είχε διατυπώσει το Ταμείο συνολικά για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, η προνομοθέτηση μέτρων, χωρίς άμεση εφαρμογή, και η αποδοχή ότι εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για αναπτυξιακές δράσεις που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, ικανοποιεί τη βασική θέση της κυβέρνησης για συμφωνία, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.

Η δυσκολία έγκειται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στη σημαντική τεχνική προεργασία, που πρέπει να διενεργηθεί γρήγορα από πλευράς θεσμών αλλά και ελληνικής κυβέρνησης, για να συμφωνηθεί το νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και τα μέτρα τα οποία θα τίθενται σε εφαρμογή, εφόσον διαπιστώνεται υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους.

Η απόφαση έγινε δεκτή με έκδηλη ανακούφιση από τις τράπεζες καθώς μειώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τον κίνδυνο εκλογών, εξέλιξη που, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα απορρύθμιζε σε σημαντικό βαθμό την εξυπηρέτηση κυρίως των ρυθμισμένων δανείων.

Το πρώτο δίμηνο του έτους κατέδειξε την υπερβολική συσχέτιση μεταξύ πολιτικού κλίματος και συμπεριφοράς των δανειοληπτών. Ο δείκτης ευαισθησίας των δανειοληπτών έναντι του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις κυβέρνησης με εταίρους και πιστωτές παραμένει πολύ υψηλός.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα μέσα Ιανουαρίου υπήρξε σημαντική επιδείνωση στον ρυθμό αθέτησης πληρωμών, με αποτέλεσμα δάνεια ονομαστικής αξίας 400 με 500 εκατ. ευρώ να χρειάζονται -εκ νέου- ρύθμιση. Μέσα σε ένα μήνα το «δεν πληρώνω» επανήλθε με εμφατικό τρόπο ως στάση δανειοληπτών με ρυθμισμένα κυρίως δάνεια, όπως έγραψε το Euro2day.gr.

Χάνονται τρεις με τέσσερις μήνες, αλλά υπάρχει χρόνος ανάκτησης

Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον ενός μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι τράπεζες ξεκινούν το 2017 όσον αφορά στους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων με το χάντικαπ της απώλειας τριών-τεσσάρων μηνών.

Η επιδείνωση που επήλθε, εν μέρει μόνο καλύπτεται από τις καλύτερες έναντι των στόχων επιδόσεις του 2016. Για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επιτευχθεί η στοχοθεσία, θα πρέπει αφενός να ψηφισθούν μέσα στον Μάρτιο όλες οι εναπομείνασες δράσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικός, νομική κάλυψη, επέκταση του χρόνου απόσβεσης ζημιών από διαγραφές στην 20ετία κ.ά.) και να υπάρξει περιβάλλον σταθερότητας.

«Θα χάσουμε πιθανότατα τρεις με τέσσερις μήνες από το 2017, αλλά αυτό δεν συνιστά επαρκή δικαιολογία υστέρησης για το σύνολο της χρονιάς, αν η αξιολόγηση κλείσει τον Μάρτιο», αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών.

Άλλωστε τα αποτελέσματα του 2017 στο μέτωπο των κόκκινων δανείων θα κρίνουν εν πολλοίς και το με ποιες προϋποθέσεις θα βρεθούν στην αφετηρία του πανευρωπαϊκού stress test οι εγχώριες συστημικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v