Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μέσα του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Τέσσερις θα είναι οι αγορές, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός ΠΕΝ και οι διοικήσεις του ΛΑΓΗΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η προθεσμιακή, η προ-ημερήσια, η ενδο-ημερήσια και η αγορά εξισορρόπησης.

Στα μέσα του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ενεργειακό μοντέλο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναγγέλλοντας τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο target model και τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα μέσα του 2018.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του κ. Σταθάκη και των διευθύνοντων συμβούλων του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρ. Επιτροπής JRC σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ετοιμάζουν τα κείμενα και τους κώδικες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει του Μοντέλου Στόχου (Target Model), καθώς και την επίτευξη της σύγκλησης τιμών (price coupling) με τις ευρωπαϊκές αγορές, θεωρείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την υπογραφή Memorandum of Understanding.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, μετά την ψήφιση του Νόμου 4425/2016, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα συγκροτημένο πλαίσιο μετάβασης στο Target Model, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που δικαιούται η χώρα μας. Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανέλαβε το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κομισιόν JRC.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, το Χρηματιστήριο θα αποτελείται από τέσσερις αγορές: Την προθεσμιακή, την προ-ημερήσια, την ενδο-ημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης.

Μάλιστα, με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, θα αντικατασταθεί το σημερινό μοντέλο της υποχρεωτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (mandatory pool), ενώ σκοπός είναι η απαλλαγή από σημερινούς παρεμβατικούς μηχανισμούς, ώστε η αγορά να λειτουργεί με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Πέραν των τεσσάρων αγορών θα λειτουργεί και σύστημα εγγυοδοσίας.

Σύμφωνα με τους κ. Φιλίππου και Λαζαρίδη, ετοιμάζουν επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία δύο εταιριών προκειμένου να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο.

Eιδικότερα το πρώτο βήμα για την προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Αντικείμενο του θα είναι η σύσταση δύο εταιριών.

Η πρώτη θα αναλάβει την εκκαθάριση, το διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τριών αγορών (Προθεσμιακή, Προημερήσια και Ενδοημερήσια). Η δεύτερη εταιρία θα παρέχει υποστήριξη προς το ΛΑΓΗΕ με συστήματα Πληροφορικής και τεχνογνωσία προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Λειτουργός των τριών αγορών.

Στόχοι με τις νέες οργανωμένες αγορές είναι οι καθαροί κανόνες αλλά και η αύξηση ρευστότητας για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v