Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» στον ασφαλιστικό κλάδο από το Eurogroup

Η ομαλοποίηση στην αγορά ομολόγων μειώνει τους κραδασμούς στους ισολογισμούς των εταιρειών. Απαραίτητη πλέον η ιδιωτική ασφάλιση, καθώς οι συντάξεις θα μειώνονται περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια.

«Ανάσες» στον ασφαλιστικό κλάδο από το Eurogroup

Ένα μεγάλο βήμα προς τον ρεαλισμό και την κανονικότητα θεωρούν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς φαίνεται πως αφενός αποτρέπονται τα χειρότερα σενάρια για την οικονομία και αφετέρου, γίνεται ακόμη πιο σαφές το τοπίο για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.

Χαρακτηριστική είναι η θέση υψηλόβαθμου στελέχους της αγοράς πως «σε αντίθεση με αυτά που λέγονται από ορισμένους, ο ασφαλιστικός κλάδος δεν ωφελείται από μια επάνοδο στη δραχμή. Μπορεί βέβαια, οι περισσότερες εταιρείες να έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεματικών τους σε τίτλους του εξωτερικού και έτσι να σημείωναν κάποια μεγάλα συναλλαγματικά κέρδη, αλλά από εκεί και μετά θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν σε μια κατεστραμμένη χώρα. Αναμφίβολα, ο κίνδυνος για ένα ενδεχόμενο Grexit μειώθηκε μετά το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς φαίνεται πως ούτε οι δανειστές, αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν ένα τέτοιο σενάριο».

Σχετική επιβεβαίωση άλλωστε έρχεται και από τις εξελίξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις (yields) των ελληνικών δεκαετών τίτλων υποχώρησαν γύρω στα επίπεδα του 7,65%, με τους αναλυτές να «βλέπουν» περαιτέρω αποκλιμάκωση, στον βαθμό που τελικά θα «σφραγιστεί» η θετική αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο.

Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς όμως έχουν και άλλους λόγους για τους οποίους είναι χαρούμενοι από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αρκετές εξ αυτών έχουν στα αποθεματικά τους και ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες (στο σύνολο των ξένων αλλά και σε πολλές ελληνικές) το ποσοστό αυτό είναι από χαμηλό έως και οριακό, ωστόσο:

α) Οι υπόλοιπες έχουν κάθε λόγο να απεύχονται μια υποτίμηση των κρατικών ομολόγων, γιατί αυτό θα προκαλέσει μια σημαντική «τρύπα» στα αποθεματικά τους και μάλιστα κατά την πρώτη χρονιά που θα κληθούν να περάσουν τον κατά πολύ υψηλότερο εποπτικό πήχη του Solvency II.

β) Ακόμη όμως και στις εταιρείες που έχουν περιορισμένη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, η όποια υποτίμηση των ομολόγων τους θα μειώσει το ποσοστό υπεραποθεματοποίησης που θα έχουν, άρα θα τους ψαλιδίσει το περιθώριο αύξησης της παραγωγής τους, αν προηγουμένως δεν προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Πέραν αυτών όμως, το Eurogroup της Δευτέρας έκανε ακόμη πιο κατανοητό στο ευρύ κοινό αυτό που υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες: Ότι δηλαδή, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά του και πως η μείωση των παροχών του αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

«Η συγκατάθεση της κυβέρνησης να μειώσει κι άλλο το ύψος των συντάξεων πείθει ακόμη και τους πιο δύσπιστους συμπολίτες μας για το πού πηγαίνει το πράγμα. Θυμίζω πως είναι η τρίτη κατά σειρά κυβέρνηση που αποφασίζει ψαλίδισμα στις παροχές του συστήματος, παρά το γεγονός ότι όλες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το ακριβώς αντίθετο.

Όσο και αν ορισμένοι αξιωματούχοι μιλούν για εσφαλμένες μετρήσεις του ΔΝΤ, τα νούμερα είναι αμείλικτα, με αποτέλεσμα να προβλέπονται νέες μειώσεις συντάξεων έως τουλάχιστον και το 2024!

Αποφασίστηκε μάλιστα, ότι ακόμη και υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης να έχουμε, οι επιπλέον πόροι θα κατευθύνονται σε μειώσεις φόρων και δημόσιες επενδύσεις και όχι σε ενισχύσεις συντάξεων.

Ανάλογη πτώση θα έχουμε και στα κονδύλια που αφορούν στην υγεία, όπως προκύπτει από δεκάδες κινήσεις της τρέχουσας κυβερνητικής πολιτικής.

Η ουσία είναι πως όποιος θέλει να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα ικανοποιητικό επίπεδο νοσηλείας, θα πρέπει να φροντίσει από τώρα, απευθυνόμενος στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς περιμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, καθώς μια «άτσαλη» παρέμβαση θα μπορούσε να στρέψει ένα ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών έξω από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης (πηγή αύξησης της ζήτησης για ιδιωτική σύνταξη).

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος θεωρεί σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης: Θα πληγούν τα «ρετιρέ» ή όχι; Επίσης θα επιλεγεί να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος όσοι συνεισέφεραν με συνέπεια στο σύστημα δουλεύοντας για 35 και 40 χρόνια προς όφελος εκείνων που εργάστηκαν 15 ή 20; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε κάποιοι θα επιχειρήσουν να βγουν από το ασφαλιστικό σύστημα, προειδοποιεί ο γνωστός ευρωβουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v