Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Διοίκηση χωρίς... διευθύνοντα σύμβουλο

Ζωή και χωρίς… διευθύνοντα σύμβουλο προβλέπει για το ΤΧΣ τροπολογία του ΥΠΟΙΚ. Δεν υπάρχει πλέον πίεση για αντικατάσταση εντός χρονικού διαστήματος 90 ημερών. Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει νόμιμα, εφόσον υπάρχει απαρτία.

ΤΧΣ: Διοίκηση χωρίς... διευθύνοντα σύμβουλο

Ριζικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αδυναμία εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου, επιστρατεύει η κυβέρνηση.

Με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, που κατατέθηκε σε προς συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ότι η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί τη διοίκηση του Ταμείου, θα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα και με δύο μέλη.

Το υφιστάμενο πλαίσιο ορίζει ότι σε περίπτωση κένωσης θέσης στο Γενικό Συμβούλιο ή στην Εκτελεστική Επιτροπή, θα πρέπει να διενεργείται η αναπλήρωση εντός 60 ημερών. Το χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, στις 90 ημέρες.

Με την τροπολογία, παραμένει μεν η πρόβλεψη αντικατάστασης μέλους εντός χρονικού διαστήματος 90 ημερών, η ρύθμιση όμως απονευρώνεται καθώς προστίθεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να λειτουργεί νόμιμα, μέχρι να πληρωθεί η κενή θέση, που στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει να είναι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως αναφέρεται, «καμία πράξη ή διαδικασία της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν καθίσταται άκυρη λόγω της κένωσης θέσης. Σε περίπτωση αδυναμίας διορισμού μέρους, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (σ.σ. των 90 ημερών), τα όργανα συγκαλούνται και λειτουργούν νόμιμα, μέχρι τον διορισμό νέων μελών, εφόσον υπάρχει απαρτία».

Αν η τροπολογία ψηφισθεί, ως έχει, το ΤΧΣ θα μπορούσε, στο ακραίο σενάριο, να λειτουργήσει ως το 2020, όταν και λήγει η διάρκειά του, με δύο από τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς να υπάρχει η πίεση χρόνου των 90 ημερών για να πληρωθεί η θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO).

Άλλωστε το ΤΧΣ έχει συνηθίσει τη ζωή χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο καθώς η θέση παραμένει κενή από τον περασμένο Ιούλιο. Μετά την παραίτηση Α. Ξενόφου, η Επιτροπή Επιλογής έτρεξε νέα διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του CEO του ΤΧΣ, βάσει της οποίας ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε από τη short list που παρέλαβε τον κ. Β. Κατσικιώτη, τον οποίο διόρισε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Για σειρά από λόγους ο κ. Κατσικιώτης παραιτήθηκε, χωρίς στην πραγματικότητα να αναλάβει ποτέ καθήκοντα, ενώ και ο επιλαχών κ. Μιχαηλίδης αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση. Ακολούθησε νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος που απέβη άκαρπη και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη κατά σειρά διαδικασία.

Με την παρούσα τροπολογία επέρχονται και αλλαγές ως προς τη διαδικασία επιλογής μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του Γενικού Συμβουλίου. Η λίστα υποψηφίων που καταθέτει η Επιτροπή Επιλογής στον υπουργό Οικονομικών θα ισχύει για έξι μήνες με βάση τις τροποποιούμενες διατάξεις.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή Επιλογής αδυνατεί να επιλέξει υποψήφιους εντός της προθεσμίας των 90 ημερών, υποβάλλει στον υπουργό Οικονομικών σχετική έκθεση για τους λόγους της αδυναμίας, η οποία συνοδεύεται από δεσμευτικό για την ίδια χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου.

* Η τροπολογία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v