Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε καθοδική τροχιά τα έσοδα των σούπερ μάρκετ

Το 2015 ο κλάδος επέστρεψε σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής και συρρικνώθηκε κατά 1,6%, εκτιμά η ICAP. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2016.

Σε καθοδική τροχιά τα έσοδα των σούπερ μάρκετ

Εντονος ανταγωνισμός και συρρίκνωση εσόδων καταγράφεται στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ και Cash & Carry, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Όπως υποστηρίζει ο Νίκος Ταβουλάρης, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, οι συνολικές πωλήσεις (μέγεθος αγοράς) των επιχειρήσεων του κλάδου των Σούπερ Μάρκετ και Cash & Carry έπειτα από μια τετραετία (2010-2013) συνεχούς μείωσης, παρουσίασαν οριακά θετική μεταβολή (0,6%) το 2014. Ωστόσο, το 2015 η αγορά εκτιμάται ότι επέστρεψε σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής και συρρικνώθηκε κατά 1,6%. Η πτωτική τάση εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2016.

Σχετικά με τον βαθμό συγκέντρωσης στον κλάδο, τέσσερις μεγάλες εταιρείες - αλυσίδες καταστημάτων απέσπασαν το 50% περίπου των συνολικών πωλήσεων του κλάδου το 2015.

Σημαντικό ρόλο στην τάση αύξησης του βαθμού συγκέντρωσης, τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζει η συνεχής επέκταση του δικτύου καταστημάτων των μεγαλύτερων αλυσίδων του κλάδου (μέσω εξαγοράς καταστημάτων άλλων επιχειρήσεων ή/και με το άνοιγμα νέων σημείων πώλησης). Η πλειονότητα των καταστημάτων των δέκα μεγαλύτερων αλυσίδων του κλάδου βρίσκεται στην Αττική (43,6%) και ακολουθεί η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (19,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v