Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Το πακέτο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο

Θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι, παραδέχτηκε ο ΥΠΟΙΚ αλλά επανέλαβε ότι δημοσιονομικά τα μέτρα θα είναι ουδέτερα. Επικαλέστηκε τη φράση Μοσκοβισί ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο (net).

Τσακαλώτος: Το πακέτο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο

Τη θέση ότι το πακέτο μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετέβη στη Βουλή και μίλησε στην ολομέλεια, «απαντώντας» έτσι στην κατηγορία της ΝΔ ότι κρύβεται. 

«Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλειψα και θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΔ», είπε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας στο γιατί δεν έκανε δηλώσεις, σημείωσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν μιλά ο κος Τζανακόπουλος, μιλά η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι θα επιβληθούν μέτρα 2-4-6 δισ. ευρώ, επικαλούμενος τα όσα είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

«Όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη του Μοσκοβισί στο Eurogroup: "net". Οταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων, ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση».

Αν υπάρχει για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών, που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία, υποστήριξε. Επικαλέστηκε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός του φορολογικού πακέτου και εντός του κοινωνικού πακέτου.

Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι, παραδέχτηκε.

Οπως είπε, ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα των τελευταίων μέτρων είναι σωστό. Το σημαντικό είναι να δούμε αν το σύστημα είναι δίκαιο.

Συμπλήρωσε ότι, παράλληλα, συζητάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να περιοριστεί η λιτότητα με προγράμματα απασχόλησης, θα συζητήσουμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Όπως είπε, δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες πριν τη διαπραγμάτευση, αλλά έχουν δοθεί οι βασικές παράμετροι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς. Ο ίδιος θα ενημερώσει τη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης στην αρμόδια επιτροπή.

Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, βγήκε λάθος, είπε ο υπουργός.

Στη δευτερολογία του απάντησε και στις κατηγορίες ότι δεν εξασφαλίστηκε στο Eurogroup η ένταξη της χώρας στο QE. «Το QE είναι απόφαση της ΕΚΤ. Δεν μπορεί να το παζαρέψει ή να το συζητήσει», απάντησε συμπληρώνοντας ότι είναι απόφαση μιας ανεξάρτητης τράπεζας που χαράσσει τη νομισματική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v