Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Ολοι πλέον μπορούν να καταβάλλουν εισφορές

Περίπου το 80% των εισφορών του ΕΦΚΑ είναι μικρότερες από τις παλιές του ΟΑΕΕ. Ο υφυπουργός προανήγγειλε την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Πετρόπουλος: Ολοι πλέον μπορούν να καταβάλλουν εισφορές

Παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, πραγματοποιήθηκε, στις 22 Φεβρουαρίου 2017, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Πετρόπουλος ενημέρωσε το σώμα επί θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης και για την κυβερνητική πολιτική επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Πετρόπουλος υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις ως μόνο δρόμο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Όπως είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως για την Κοινωνική Ασφάλιση του μέλλοντος ήταν απαραίτητη αυτή η επαναθεμελίωση του συστήματος. Με τους κανόνες οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή, έγινε μια εκλογίκευση των εισφορών καθώς προσδιορίζονται με βάση το καθαρό εισόδημα… Όπου διαπιστωθούν προβλήματα και όπου χρειάζεται θα παρέμβουμε».

Απαντώντας σε ερωτήματα που υπέβαλαν τα μέλη του Δ.Σ., ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι όλοι πλέον μπορούν να καταβάλλουν εισφορές. Παράλληλα υπογράμμισε ότι περίπου το 80% των εισφορών του ΕΦΚΑ είναι μικρότερες από τις παλιές του ΟΑΕΕ. Παραδέχθηκε όμως ότι σε ένα μικρό τμήμα των ασφαλισμένων έχει αρνητικές επιπτώσεις το νέο σύστημα, λόγω μεγάλων εισφορών και μικρότερης αναπλήρωσης στη σύνταξη, αλλά δεσμεύθηκε ότι αυτό θα εξεταστεί την επόμενη περίοδο.

Σχετικά με το θέμα των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι επανεξετάζει την επίλυση του δύσκολου προβλήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος σχεδιάζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Όσο για τους ασφαλισμένους που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι είναι κατά των διωκτικών μέτρων. Προανήγγειλε την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τέλος, σχετικά με την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι θα είναι πρόβλημα η μείωση του αφορολόγητου αν δεν υπάρξει αντίβαρο με αντισταθμιστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο πρόεδρός του κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη στήριξης των Ταμείων, κάλεσε την κυβέρνηση να δει και να διορθώσει τα όποια λάθη υπάρχουν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον πρόβλημα των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και επεσήμανε ότι είναι κομβικό θέμα για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v