Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πιο κοντά τα ΣΔΙΤ στον κλάδο υγείας

Το αίτημα εταιρειών του κλάδου για προώθηση των ΣΔΙΤ μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών, ακολούθησαν οι «φιλικοί» τόνοι του υφυπουργού Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα και η εκτεταμένη θερμή αναφορά του για τον θεσμό.

Ασφαλιστικές: Πιο κοντά τα ΣΔΙΤ στον κλάδο υγείας

Περιβάλλον για την έναρξη διαλόγου μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ στον κλάδο της υγείας δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η αρχή έγινε από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου (νέος πρόεδρος ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης), ο οποίος μιλώντας για τα αιτήματα του κλάδου ανέφερε: «Εδώ και πολλά χρόνια συναντήσαμε τόσες κυβερνήσεις που άλλοτε έτειναν ευήκοα ώτα προς εμάς, άλλοτε ήταν απροετοίμαστες και άλλοτε εχθρικές. Η κοινή συνισταμένη ήταν πως πάντοτε οι συζητήσεις μας κατέληγαν στο μηδέν. Ενδεικτικό είναι το ζήτημα των ΣΔΙΤ στον κλάδο της υγείας, το οποίο δεν έχει προχωρήσει, αν και είναι βέβαιο πως δημιουργεί μεγάλα οφέλη για όλους».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου επίσης επανέλαβε τις θέσεις για τον συμπληρωματικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση στο συνταξιοδοτικό (μαζί με κίνητρα της Πολιτείας προς τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα), αλλά και για τον ρόλο του κλάδου στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Αρωγός στα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο τέως υπουργός μίλησε για την ανάγκη θέσπισης κινήτρων από την πλευρά της Πολιτείας για την ανάπτυξη του β’ και του γ’ πυλώνα, δηλώνοντας ένθερμος υποστηρικτής στη συνεργασία μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών, με τη φράση «ιδού πεδίο δόξης λαμπρό».

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση κατά τη χθεσινή εκδήλωση ήταν η πολύ πιο διαλλακτική και «φιλική» στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τον ασφαλιστικό κλάδο. Αν και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δεν δεσμεύθηκε για τίποτε, από την άλλη πλευρά, δεν απέκλεισε το παραμικρό και μάλιστα μίλησε για την ανάγκη εκκίνησης ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των παραγωγικών τάξεων.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας προχώρησε σε μια εκτεταμένη αναφορά στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα ΣΔΙΤ στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

• Οι χώρες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, πράγμα που δεν έχει κάνει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικά, αυτά τα χρόνια υπάρχουν ετησίως στον ελληνικό προϋπολογισμό μόλις γύρω στα 40 εκατ. ευρώ για ΣΔΙΤ, όταν το ποσό αυτό στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, τα ποσά των επενδύσεων ενισχύονται καθώς στο κρατικό χρήμα προστίθενται τα κεφάλαια των ιδιωτών και ο δανεισμός.

• Καυτηρίασε την τοπική αυτοδιοίκηση που αντιτίθεται στα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και ζήτησε αλλαγή κουλτούρας από όλους.

Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ως ένα βαθμό μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών, οι σχέσεις των οποίων έχουν ιδιαίτερα ψυχρανθεί καθώς επί υπουργίας Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εταιρείες ούτε καν εκλήθησαν στο τραπέζι του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό.

Κύκλοι της αγοράς πάντως, αν και θεώρησαν θετική την παρουσία του κ. Πιτσιόρλα, κρατούν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα καταλήξει σε συμφωνία, με τη γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη να δηλώνει πως ο ειλικρινής διάλογος των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχιστεί στο γραφείο του υφυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v