Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια για να βγουν από τη... λάσπη οι ιαματικές πηγές

Υπολειτουργούν οι περισσότερες από τις επτά ιαματικές πηγές που επιχειρεί εκ νέου να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 13 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σύμβουλο αξιοποίησης.

Νέα προσπάθεια για να βγουν από τη... λάσπη οι ιαματικές πηγές

Σε νέα προσπάθεια για την αξιοποίηση επτά ιαματικών πηγών, οι πέντε από τις οποίες βρίσκονται στη Φθιώτιδα, προχωρά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο αναζητεί σύμβουλο αξιοποίησης με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος τη 13η Μαρτίου.

Πρόκειται για τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού, Πλατύστομου, Καμμένων Βούρλων (δύο ακίνητα), Θερμοπυλών, Υπάτης και Κύθνου.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια του Ταμείου για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, αρκετές από τις οποίες υπολειτουργούν, ενώ για ορισμένες εξ αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και μισθωτών.

Ο νέος σύμβουλος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Θα προτείνει, επίσης, πιθανά «πακέτα» ιαματικών πηγών, θα διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον και θα συμβάλει στον σχεδιασμό των τευχών δημοπράτησης.

Στις περισσότερες από τις ιαματικές πηγές υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί ή υπολειτουργούν. Στις ιαματικές πηγές στο Πλατύστομο, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, ένα κέντρο υδροθεραπείας και αρκετές συμπληρωματικές υποδομές. Το ένα από τα ξενοδοχεία και αρκετά μικρότερα κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ η ΕΤΑΔ είναι στα δικαστήρια με τον σημερινό μισθωτή των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

Η συνολική προς παραχώρηση έκταση φτάνει τα 785 στρέμματα, με τις εγκαταστάσεις να καλύπτουν επιφάνεια 11.194 τετραγωνικών μέτρων. Στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις στην έκταση μπορεί να αναπτυχθεί και θεματικό πάρκο.

Στα λουτρά Υπάτης, επίσης στη Φθιώτιδα, υπάρχουν τρία ξενοδοχεία, ένα κέντρο υδροθεραπείας και άλλες εγκαταστάσεις, με τη συνολική έκταση του ακινήτου να φτάνει τα 700 στρέμματα.

Εκτός λειτουργίας είναι τα ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών, συνολικής έκτασης 785 στρεμμάτων, εντός των οποίων υπάρχουν δύο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και ένα κέντρο υδροθεραπείας.

Στο camping Κονιαβίτη και στα γειτονικά λουτρά το ακίνητο καταλαμβάνει έκταση 790 στρεμμάτων ενώ όλες οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί. Το ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί και για την κατασκευή παραθεριστικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του Ταμείου.

Στο γειτονικό λουτρό, επίσης στα Καμμένα Βούρλα, οι εγκαταστάσεις λειτουργούν (ένα από τα τρία ξενοδοχεία και ένα από τα δύο κέντρα υδροθεραπείας).

Πρόκειται για έκταση 474 στρεμμάτων με εγκαταστάσεις περίπου 22.100 τετραγωνικών μέτρων. Μικρότερη έκταση, 22 στρέμματα και περίπου 2,5 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα) καταλαμβάνουν τα λουτρά Αιδηψού. Μερικώς λειτουργούν και οι εγκαταστάσεις της Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ξενοδοχείο 46 δωματίων, ένα κέντρο υδροθεραπείας και άλλες υποδομές.

Στα θετικά των προς αξιοποίηση ιαματικών πηγών, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται το γεγονός πως τα περισσότερα είναι παραλιακά και υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης σειράς συμπληρωματικών δραστηριοτήτων όπως ξενοδοχεία, κατοικίες, μαρίνες, θεματικά πάρκα κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v