Μετ' εμποδίων προχωρά η δίκη της Siemens

Διακόπηκε η εκδίκαση της υπόθεσης καθώς μια δικαστής έχει προσωπικό κώλυμα και αναζητείται αντικαταστάτης. Παράσταση πολιτικής αγωγής έχει καταθέσει το Δημόσιο αλλά και η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Παρών στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος Θ. Τσουκάτος.

Μετ εμποδίων προχωρά η δίκη της Siemens

Με εμπλοκές ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τα "εμπόδια" για την εκδίκασή της συνεχίζονται. Όπως έγινε γνωστό, μια δικαστής έχει προσωπικό κώλυμα και τις τελευταίες δύο ώρες η δίκη έχει διακοπεί προκειμένου να βρεθεί αντικαταστάτης της.

Νωρίτερα, κατά το τυπικό, είχε ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των συνηγόρων.

Επί του παρόντος, αίτημα για δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής έχουν καταθέσει το Δημόσιο (σ.σ. αξιώνει αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ευρώ), ο ΟΤΕ αλλά και το υπό σύσταση σωματείο Ένωση Προσώπων Δικαιοσύνη Για Όλους, το οποίο εκπροσωπείται από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου εκπροσωπεί την Ένωση (σ.σ. η σύστασή της έχει απορριφθεί επί του παρόντος από το Πρωτοδικείο) αλλά δηλώνει και παράσταση πολιτικής αγωγής ως πολίτης. Το ίδιο ζητούν να πράξουν και τα υπόλοιπα 16 μέλη του υπό σύσταση Σωματείου καθώς και ένας ιδιώτης δικηγόρος. Όλα τα αιτήματα για παράσταση πολιτικής αγωγής θα κριθούν από το δικαστήριο.

Κατά την τοποθέτησή της η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη ετοιμότητας από τη Δικαιοσύνη αλλά και απουσία βούλησης από το Δημόσιο να αποκατασταθεί η βλάβη που υπέστη. Η ίδια έκανε λόγο για συμπαιγνία, προκειμένου να παραγραφεί η υπόθεση.

Μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι και ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος μετά την τοποθέτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι "δεν μπορεί η κα Κωνσταντοπούλου να είναι εθνικός εισαγγελέας". "Τσοβόλα, δώσ' τα όλα", σχολίασε κάποιος από το ακροατήριο.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων οι περισσότεροι είναι παρόντες στο δικαστήριο, μεταξύ αυτών και ο Θ. Τσουκάτος, ενώ όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Εμμ. Σταυριανός, απεβίωσε.

Σημειώνεται πως μεταξύ των κατηγορουμένων είναι: ο πρώην σύμβουλος του Κώστα Σημίτη Θεόδωρος Τσουκάτος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Εμμανουήλ Σταυριανός.

Επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας, χρηματιστές, επιχειρηματίες και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς.

Στην υπόθεση κατηγορούνται επίσης τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, καταζητούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v