Τα πρώτα μέτωπα στα ραντεβού με τους δανειστές

Στην Αθήνα σήμερα το κουαρτέτο, ξεκινούν από Τρίτη οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο. Τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που μπαίνουν στο τραπέζι. Ο στόχος της Αθήνας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και η «συνταγή» του ΔΝΤ.

Τα πρώτα μέτωπα στα ραντεβού με τους δανειστές

Κουαρτέτο και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο ένα πυκνό κύκλο επαφών, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Staff Level Agreement.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν σταδιακά σήμερα στην Αθήνα και από αύριο ξεκινούν τις επαφές (το μενού της ημέρας περιλαμβάνει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, Ενέργεια και Δημοσιονομικά) προκειμένου να καταλήξουν στο ύψος του απαιτούμενου πακέτου μέτρων, στα αντίμετρα και στην εξειδίκευσή τους ενώ ο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο ακριβής χρόνος εφαρμογής τους.

Το αρχικό σενάριο των δανειστών προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και επιπλέον 1% του ΑΕΠ ( συνολικά μέτρα της τάξεως των 3,6 δις ευρώ) από τις περικοπές σε συντάξεις ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί την παράλληλη νομοθέτηση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με φορολογικές ελαφρύνσεις τόσο στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, όσο και του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος.

Οι αρχικές κυβερνητικές διεκδικήσεις αφορούν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% ενώ προκρίνεται η παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε χαμηλότερους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μετάταξη του κλάδου εστίασης από το 24% στο 13% καθώς του κλάδου ενέργειας από το 13% στο 6%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποδείξει τη δική του συνταγή. Έχει προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, χαμήλωμα των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος έως και την περιοχή του 15%-20% (σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22% και ο ανώτερος 45%) αλλά και μείωση κατά μία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των δανειστών, οι αποστολές θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μία εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v