Αρχίζει το... ματς για δημοπρασίες ρεύματος και λιγνιτικές μονάδες

Να βγάλει εκτός ατζέντας την απαίτηση των δανειστών για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα επιδιώξει ο Γ. Σταθάκης στην συνάντηση με τους θεσμούς. Στο τραπέζι και ο ΔΕΣΦΑ.

Αρχίζει το... ματς για δημοπρασίες ρεύματος και λιγνιτικές μονάδες

Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις κυρίως στα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν στην σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης δεν έκανε δηλώσεις. Αρκέστηκε να σημειώσει ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και θα υπάρξει νέα επαφή με τους επικεφαλής στα τέλη της εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να βάλουν σήμερα την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, με το υπουργείο να επιδιώκει να πετάξει «εκτός» ατζέντας την απαίτηση των δανειστών για ακριβή περιγραφή των διαρθρωτικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, στην περίπτωση κατά την οποία δεν «περπατήσουν» οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρουν πηγές, οι θεσμοί έχουν ζητήσει να μπει ως αντίμετρο η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα φέρονται, κατά τις πληροφορίες, να ζητούν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς, εντός του 2018.

Πριν από αυτή την απαίτηση, οι θεσμοί ζητούν δημοπράτηση κι επιπλέον ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιταχύνουν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από την παροχή προς τους ιδιώτες προμηθευτές έμμεσης πρόσβασης στον λιγνίτη και στο νερό.

Σημειώνεται ότι το 2016 δημοπρατήθηκαν ποσότητες που αντιστοιχούν στο 8%, ενώ για το 2017 προβλέπεται ποσοστό της τάξης του 12%. Το κουαρτέτο ζητά να βγουν εκτός από το 12% και ποσότητες της τάξης του 8%, δηλαδή να γίνουν για δεύτερη φορά δημοπρατήσεις μεγέθους του 2016. Το ίδιο συμβαίνει και για το 2018, με τους θεσμούς να πιέζουν για δημοπράτηση εκτός του ποσοστού 13% της χρονιάς εκείνης κι επιπλέον 12% του 2017 και 8% του 2016.

Η ελληνική πλευρά αντιδρά σε αυτή την απαίτηση και πιέζει προς μία συμβιβαστική φόρμουλα. Από την άλλη μεριά, οι δανειστές θεωρούν ότι ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για το 2016, βάσει και των ΝΟΜΕ, δεν επιτεύχθηκε. Η δημόσια επιχείρηση έπρεπε να είχε ποσοστό 87,24%. Κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει συμβεί, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ο περασμένος Δεκέμβριος βρήκε τη ΔΕΗ στο 89,83%. Μερίδιο ανεβασμένο!

Ο ΔΕΣΦΑ

Το άλλο θέμα της διαπραγμάτευσης είναι η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Μετά την ακύρωση της διαδικασίας λόγω της αποχώρησης των Αζέρων της Socar, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις για νέο διαγωνισμό.

Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει από την αρχή νέος διαγωνισμός. Το θέμα των συζητήσεων είναι η θέσπιση των όρων εκείνων που δεν θα προκαλέσουν νέα εμπλοκή, αλλά και η εύρεση του τρόπου εκείνου ώστε ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v