Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αξιοκρατία στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια Διοίκηση

Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος σε εκδήλωση του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ.

Η Αξιοκρατία στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια Διοίκηση

Η Αξιοκρατία στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια Διοίκηση ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, έγκριτος δικαστικός, τ. Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Στον ΑΞΙΟΤΗ πιστεύουμε ότι η έννοια της Αξιοκρατίας συναρτάται με τη δημοκρατική Αρχή του κράτους Δικαίου και την Αρχή της Ισότητας. Πιστεύουμε ότι η Αξιοκρατία είναι το κλειδί της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι η Αξιοκρατία στο Δημόσιο παραμένει ακόμη πολιτικό ζητούμενο» είπε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΑΞΙΟΤΗ κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, δίδοντας το στίγμα της συζήτησης που ακολούθησε.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος με την άριστη επιστημονική κατάρτιση και την πολύτιμη εμπειρία που διαθέτει έχοντας υπηρετήσει ευδόκιμα τη διοικητική δικαιοσύνη για πολλές δεκαετίες, έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ισχύοντος νομικού ιστού που έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί την Αξιοκρατία και επισήμανε τις παθογένειες που προκύπτουν στην εφαρμογή του.

Όπως ανέφερε ο ομιλητής στη Δημόσια Διοίκηση, σε αντιδιαστολή με τη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν ικανές δικλίδες ασφαλείας για την επιλογή των αξιότερων. Εν αντιθέσει, οι ισχύουσες διαδικασίες στον τομέα της Δικαιοσύνης εγγυώνται καλύτερα την επιλογή των πλέον ικανών.

Ο διάλογος που επακολούθησε ανέδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις αδυναμίες του συστήματος αξιολόγησης και το έλλειμμα αξιοκρατίας. Όπως δε τόνισε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, ο ΑΞΙΟΤΗΣ με στόχο την ενεργό συμμετοχή και συμβολή του στην επίλυση του προβλήματος έχει από το 2014 μελετήσει και εκδώσει σχετικό πόνημα με προτάσεις εφικτών αλλαγών προαγωγής των αρχών και κανόνων της Αξιοκρατίας στο Δημόσιο, τις οποίες οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v