Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν ευθύνεται ο Διαχειριστής για τις καθυστερήσεις πληρωμών στα νησιά

Συνεχίζεται η έρευνα της ΡΑΕ για τα «φέσια» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τι είπε ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου ενώπιον της ολομέλειας της Αρχής.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν ευθύνεται ο Διαχειριστής για τις καθυστερήσεις πληρωμών στα νησιά

Δεν ευθύνεται ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ, φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου ενώπιον της ολομέλειας της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Αρχή για τα «φέσια» στην αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ήταν η σειρά του Διαχειριστή να περάσει την ακροαματική διαδικασία της ΡΑΕ και εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο τον κ. Χατζηαργυρίου καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας. Είχε προηγηθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, πριν από περίπου δέκα ημέρες, ενώ μετά τον ΔΕΔΔΗΕ θα ακολουθήσει ακρόαση των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Πηγές αναφέρουν ότι σήμερα ο κ. Χατζηαργυρίου απέδωσε την καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (όπου έχει την αρμοδιότητα ο Διαχειριστής Δικτύου) στις αντίστοιχες υπερήμερες οφειλές των προμηθευτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι στα νησιά κύριος και μοναδικός προμηθευτής είναι η ΔΕΗ.

Αν και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος του Διαχειριστή δεν κατονόμασε τη ΔΕΗ, εντούτοις εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε την εταιρία ως υπαίτια για το ντόμινο των ληξιπρόθεσμων.

Ο κ. Χατζηαργυρίου τόνισε ακόμη στην ολομέλεια της ΡΑΕ πως παρά την οικονομική στενότητα και δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η εταιρία του, ο Διαχειριστής κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η αγορά να λειτουργεί εύρυθμα και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν έγκαιρα οι όποιες βλάβες του δικτύου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΗ οφείλει ποσά της τάξης των 250 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλα 400 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να κληθεί εκ νέου ο ΔΕΔΔΗΕ για το θέμα των οφειλών, ενώ όπως προαναφέρθηκε, σειρά παίρνει ο ΑΔΜΗΕ. Η έτερη θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να εξεταστεί για το γεγονός πως δεν τηρεί λογαριασμό εσόδων - εξόδων για τις ΥΚΩ που καταβάλλουν οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα η χρέωση να γίνεται κατά προσέγγιση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v