Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση στις συντάξεις που υπερβαίνουν τις €2.000

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά (περίπου 1.820 καθαρά) θα υποστεί «κούρεμα» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018.

ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση στις συντάξεις που υπερβαίνουν τις €2.000

Στα 50 ευρώ ορίζεται η κατώτερη δόση μέσω της οποίας παρακρατούνται από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις το ανώτατο πλαφόν συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου μειώνεται έως το τέλος του 2018.

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία κοινοποιεί τον τρόπο παρακράτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε από 13 Μαΐου ενώ οι περικοπές εφαρμόστηκαν από τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (περίπου 1.820 καθαρά) θα υποστεί «κούρεμα» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, θα «κουρεύεται».

Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό). Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (αφορά τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία).

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ διευκρινίζονται οι ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό του ανώτατου ποσού καταβολής κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, από 1.6.2016 μέχρι 31.12.2018, προς ενημέρωση των υπηρεσιών και των ασφαλισμένων, καθώς και για την ορθή εφαρμογή τους.

Επισημαίνεται ότι, τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται από 1.6.2016 κατ' εφαρμογή του νόμου, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι την εξόφληση ως εξής: α) για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης μέχρι τα 1.000 € , παρακρατείται το ένα δέκατο (1/10) αυτής β) για το υπερβάλλον των 1.000 € ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το ένα έκτο (1/6) αυτής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί υπολείπεται του ποσού των 50 €.

Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης για οποιοδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v