Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χέρι-χέρι εξωδικαστικός και ηλεκτρονική πλατφόρμα

Θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα ως τον Ιούλιο, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Εφαρμογή του νόμου μαζί με το ηλεκτρονικό σύστημα, ζητούν οι τράπεζες. Τι θα γίνει με τις οφειλές μεταξύ 20 με 50 χιλ. ευρώ.

Χέρι-χέρι εξωδικαστικός και ηλεκτρονική πλατφόρμα

Με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα ξεκινήσει η ισχύς του νόμου για την εξωδικαστική διευθέτηση χρέους καθώς κυβέρνηση, θεσμοί και τράπεζες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος.

Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα (και θα συζητηθεί το μεσημέρι στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον), προβλέπει ότι ο ίδιος ο οφειλέτης ή κάποιος εκ των πιστωτών του μπορεί να καταθέτει αίτηση εξωδικαστικής διευθέτησης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ( Ε.Γ.Δ.Ι.Χ), η οποία θα διορίζει ειδικό συντονιστή. Για να λειτουργήσει γρήγορα το σύστημα, προβλέπεται να αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ΕΓΔΙΧ, στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι με την έναρξη εφαρμογής του νόμου (σ.σ. το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την ψήφισή του), η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η «κατασκευή» της έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα, καθώς γνώριζαν ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μερικών μηνών.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί «χειροκίνητη διαδικασία», κάτι το οποίο, αν και προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Την κυβερνητική αισιοδοξία δεν συμμερίζονται οι τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που προβλέπει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ακόμη και αν επωμισθούν οι ίδιες, όπως έχουν προτείνει, το κόστος της κατασκευής και τις διαδικασίες επίβλεψης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, προτείνουν να συνδεθεί η έναρξη ισχύος του ειδικού νόμου με τη λειτουργία της πλατφόρμας, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα υποβολή χιλιάδων αιτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν χειροκίνητα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος, αντί το σύστημα να λειτουργήσει ως διαδικασία ταχείας διευθέτησης χρεών, να καταστεί αργόσυρτο, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους συνειδητά θέλουν να κερδίσουν χρόνο, έναντι των πιστωτών τους, να κρύβονται πίσω από την υποβολή σχετικής αίτησης.

«Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι παγίδες, το νέο πλαίσιο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέο νόμο Κατσέλη», αναφέρουν, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση 170 χιλ. αιτήσεις και οι δικάσιμοι φθάνουν ως και το 2032! Μέρος των παραπάνω αιτήσεων ενδέχεται να μην πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής, αλλά υποβάλλονται συνειδητά για να κερδηθεί χρόνος προστασίας μερικών ετών.

Αυτοματοποιημένη διαχείριση για οφειλές μεταξύ 20 με 50 χιλ. ευρώ

Αν η κυβέρνηση επιμείνει να μη συνδεθεί η έναρξη ισχύος του νόμου με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, οι τράπεζες προτείνουν, αφενός, να περιοριστεί η περίμετρος όσων υπάγονται στις διατάξεις του νόμου και αφετέρου, να συντμηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το νέο πλαίσιο.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, οι τράπεζες ζητούν να θεσμοθετηθεί, αρχικά, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ίδιες, το Δημόσιο, τα ταμεία και τους προμηθευτές θα πρέπει να ξεπερνούν τις 50 χιλ. ευρώ και εν συνεχεία σταδιακά ο «πήχης» να πέσει στις 20 χιλ. ευρώ.

Με τον παραπάνω τρόπο θα διαφυλαχθεί το σύστημα από πιθανή υπερφόρτωση καθώς θα μείνουν εκτός των διατάξεων του νέου πλαισίου, προσωρινά, περίπου 70 χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο απορρίπτει την παραπάνω πρόταση, εξετάζει, όμως, το ενδεχόμενο «ειδικής μεταχείρισης» των επιχειρήσεων με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, μέσω μιας εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής διαδικασίας, χωρίς να απαιτείται διορισμός διαμεσολαβητή. Όπως εξηγούν, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να υπάρχει ειδικό πεδίο για τις επιχειρήσεις αυτές, όπου όλες οι διαδικασίες (βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση κ.ο.κ.) θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες.

Η παραπάνω θέση συνηγορεί, σύμφωνα με τις τράπεζες, υπέρ της θέσης να μην ξεκινήσει η ισχύς του νόμου, αν δεν διασφαλισθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Από Ιούλιο και βλέπουμε, η ισχύς του νόμου

Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιωθούν, το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλιο, με καθυστέρηση περίπου 6 μηνών σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Στην περίπτωση που είτε το νομοσχέδιο δεν ψηφισθεί ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, είτε η κατασκευή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας απαιτήσει πρόσθετο χρόνο σε σχέση με αυτόν που υπολογίζει η κυβέρνηση, η ισχύς του νόμου πρακτικά θα μετατεθεί ακόμη περισσότερο, περιορίζοντας τα περιθώρια των τραπεζών να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές ρυθμίσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντός του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v