Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aktua Hellas: «Ντεμπούτο» με κόκκινα δάνεια 1 δισ.

Το πρώτο πακέτο «κόκκινων» δανείων, που θα μεταβιβασθεί από την Alpha Bank στην Aktua, προκειμένου να το διαχειρισθεί, θα είναι ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Aktua Hellas: «Ντεμπούτο» με κόκκινα δάνεια 1 δισ.

Στα τέλη του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής από την Aktua Hellas, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία που απέκτησε σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πακέτο «κόκκινων» δανείων που θα μεταβιβασθεί από την Alpha Bank στην Aktua, προκειμένου να το διαχειρισθεί, θα είναι ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταβιβαστούν, σταδιακά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόσθετης ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από δάνεια λιανικής (στεγαστικά καθώς και ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το 70% των παραπάνω δανείων διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις (σ.σ. συνήθως ακίνητα).

Σε πρώτη φάση, η Aktua δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιέρχονται στην Alpha, λόγω πλειστηριασμών ή οριστικής διευθέτησης, καθώς δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί το σχετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης.

Η επιλογή του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναθέσει η Alpha Bank στην Aktua έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ώστε η διαχείριση να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Σε βάθος 5ετίας, η Aktua Hellas αναμένεται να διαχειρισθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ που θα προέρχονται από την Alpha Bank και πιθανώς από άλλες τράπεζες, καθώς η πλατφόρμα είναι «ανοικτής αρχιτεκτονικής». Μπορεί, δηλαδή, να αναλαμβάνει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και άλλων τραπεζών.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Αktua Hellas προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από τις Aktua (55%) και Alpha Bank ( 45%), ενώ η στελέχωσή της έχει ολοκληρωθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v