Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επταήμερη παράταση για τον άξονα Κόρινθος-Πάτρα ζητά η Ολυμπία Οδός

Ο οδικός άξονας Κορίνθου - Πατρών έπρεπε να παραδοθεί στις 31 Μαρτίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τώρα η κοινοπραξία ζητεί επταήμερη παράταση, επικαλούμενη τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τη συμφωνία με την Ε.Ε. επικαλούνται στο υπουργείο Υποδομών.

Επταήμερη παράταση για τον άξονα Κόρινθος-Πάτρα ζητά η Ολυμπία Οδός

Αρχισαν τα όργανα μεταξύ υπουργείου Υποδομών και εργολάβων, εξαιτίας της αδυναμίας παράδοσης των οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μη χαθούν τα κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ηδη το υπουργείο Υποδομών απάντησε κατ’ αρχάς αρνητικά σε αίτημα που κατέθεσε η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, που κατασκευάζει το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου επικαλούμενη τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Η κοινοπραξία, στο αίτημα για παράταση, υποστηρίζει πως εξαιτίας του χιονιά μεταξύ 6 και 12 Ιανουαρίου είχαν σταματήσει οι εργασίες και ζητεί παράταση για «Λόγους Ανωτέρας Βίας». Όπως υποστηρίζουν, η σφοδρότατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα τη βορειοανατολική Πελοπόννησο «κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση των Κατασκευών (…) επί επτά συναπτές ηµέρες και συγκεκριµένα από την Παρασκευή 06-01-2017 έως την Πέµπτη 12-01-2017». Κατά τους ισχυρισµούς του παραχωρησιούχου, η σφοδρότατη αυτή κακοκαιρία και οι συνέπειές της, οι οποίες δεν µπορούσαν να προβλεφθούν σε τέτοια έκταση, ούτε να αντιµετωπισθούν ή µετριασθούν ακόµη και µε την επίδειξη άκρας επιµέλειας από την πλευρά του Παραχωρησιούχου, συνιστά Γεγονός Ανωτέρας Βίας. Συνεπώς δικαιούται παράτασης επτά ημερών.

Στο έγγραφο του υπουργείου με το οποίο ορίζεται πραγματογνώμονας (ο μετεωρολόγος Θεοδ. Κολυδάς, υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) για την επίλυση της διαφοράς, επισημαίνεται επίσης ότι «μέχρι τα τέλη ∆εκεµβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές (δηλαδή ολόκληρο το φθινόπωρο και ο πρώτος µήνας του χειµώνα) και δεν δηµιουργήθηκε κανένα πρόβληµα στην εκτέλεση των εργασιών λόγω καιρού. Παρ’ όλα αυτά η πρόοδος του Έργου δεν ήταν κατά την περίοδο αυτή σύµφωνη µε το Χρονοδιάγραµµα Στόχου και οι καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί έως τα τέλη Νοεµβρίου 2016 από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό (…) είναι σηµαντικές».

Επισημαίνεται επίσης πως «καμία παράταση δεν µπορεί να χορηγηθεί στη δηλωθείσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηµεροµηνία λειτουργικής ολοκλήρωσης του Αυτοκινητόδροµου, όπως αυτή περιλαµβάνεται στην από 25-07-2016 Συµφωνία» (σ.σ. για την αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v