Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα συγκλίσεων βλέπει η κυβέρνηση

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί υπάρχουν συγκλίσεις», διαμηνύει κυβερνητική πηγή. Τι συζητείται στα δημοσιονομικά και τις συντάξεις. Λίγες οι διαφορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Νέο ραντεβού την Τρίτη.

Κλίμα συγκλίσεων βλέπει η κυβέρνηση

Σημάδια σύγκλισης σε ότι αφορά τόσο τους αριθμούς, όσο και κάποια από τα αντίμετρα αναδεικνύουν πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, χωρίς, όμως να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες.

Μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο μετά τις 15:00, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε θα αναχωρήσουν οι δανειστές.

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί υπήρξαν συγκλίσεις», ανέφερε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι έγινε συζήτηση και για τα δικά μας θετικά μέτρα όπου υπήρξε πιο πολύ σύγκλιση. Τα μέτρα αυτά και από την πλευρά της φορολογίας και από την πλευρά των δαπανών θα έχουν τόσο αναπτυξιακή όσο και κοινωνική χροιά. Συζητάμε τις λεπτομέρειες τους ώστε να είναι καλά σχεδιασμένα.

Συζητήσαμε λίγο και για τις συντάξεις, ανέφερε το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι είναι ελάχιστες οι διαφορές στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο δε ερώτημα για το εάν υπήρξε σύγκλιση σε ότι αφορά τη διαφωνία για το εάν θα κουρεύονται ΦΠΑ και ΦΜΥ σημείωσε ότι υπήρξε σύγκλιση και σε αυτό το θέμα χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Το ασφαλιστικό

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη συζήτηση για το ασφαλιστικό που ολοκληρώθηκε περίπου στις 10:30 μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της Εφης Αχτσιόγλου και των επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ ή 0,75% του ΑΕΠ που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα για το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v