Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Μικρή η πιθανότητα ευρω-εξόδου, εξαίρεση η Ελλάδα

Με εξαίρεση την Ελλάδα, η πιθανότητα εξόδου χώρας από την ευρωζώνη είναι πολύ μικρή, σύμφωνα με τη Moody's. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην Ευρώπη.

Moodys: Μικρή η πιθανότητα ευρω-εξόδου, εξαίρεση η Ελλάδα

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ άλλης χώρας μέλους, πλην της Ελλάδας, παραμένει πολύ μικρό, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της αύξησης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, είπε την Τρίτη η Moody's Investors Service.

Αν και είναι απίθανο τα κόμματα αυτά να εξασφαλίσουν αρκετή εκλογική στήριξη για να ζητήσουν εντολή για έξοδο από την ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές ατζέντες, αποδυναμώνοντας δυνητικά την στήριξη προς τη συμμετοχή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

"Εκτός από την Ελλάδα, η Moody's πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό", είπε ο Colin Ellis.

"Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών", πρόσθεσε.

Η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από τη νομισματική ένωση θα αποτελούσε μια "υπαρξιακή στιγμή για την ευρωζώνη", αναφέρει η Moody's, σημειώνοντας πως θα έδειχνε αδιαμφισβήτητα πως η νομισματική ένωση δεν είναι αδιαίρετη. 

Η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη και επαναφορά του νομίσματός της, όμως, δεν θα σήμαινε αυτόματα και χρεοκοπία της. Σε αυτή την περίπτωση, η Moody’s θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στην όποια αλλαγή της οικονομικής αξίας των χρεών της χώρας σε σχέση με τις αρχικές συμβατικές της υποχρεώσεις.

Χρεοκοπία, κατά τον οίκο, θα επέρχονταν μόνο αν η μετατροπή του νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να πάρουν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με την αρχική υποχρέωση, που ήταν σε ευρώ.

«Σε τελική ανάλυση, το ενιαίο νόμισμα είναι πολιτικό δημιούργημα που βασίζεται στη συνεχή λαϊκή στήριξη από τα κράτη-μέλη», σύμφωνα με τον κ. Ellis. «Όποια απόδειξη πως αυτή η λαϊκή στήριξη φθίνει σε κράτη-μέλη ‘κλειδιά’ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη λαϊκή στήριξη σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης, αυξάνοντας τα πιστωτικά ρίσκα», καταλήγει.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v