Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση €2,4 δισ. από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-όμιλο Κοπελούζου στην Κρήτη

Αναπροσαρμόστηκαν τα δύο σχέδια των εταιριών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Το πλάνο προβλέπει αιολικούς σταθμούς στην Κρήτη και υποβρύχια σύνδεση με Αττική. Στα 100 εκατ. το ετήσιο όφελος των καταναλωτών.

Επένδυση €2,4 δισ. από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-όμιλο Κοπελούζου στην Κρήτη

Σε ένα project μαζεύτηκαν τα δύο μεγάλα και ξεχωριστά επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με ηλεκτρική διασύνδεσή τους στην Αττική, των εταιριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ (όμιλος Κοπελούζου), προκειμένου να βρεθεί πιο εύκολα χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Αυτό προκύπτει από την ανάρτηση που έγινε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων στο πλαίσιο του Πακέτου Γιούνκερ και σύμφωνα με αυτή το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Τα προ ετών σχέδια των δύο εταιριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ προέβλεπαν την κατασκευή αιολικών σταθμών ισχύος 1.000 MW η καθεμία, δηλαδή αθροιστικά 2.000 MW.

Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη των εταιριών, «για λόγους χρηματοοικονομικούς, που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τις τελευταίες εξελίξεις με τη διασύνδεση που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, οι δύο όμιλοι αποφάσισαν να συνενώσουν ουσιαστικά τα έργα τους».

Τα αιολικά πάρκα θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο. Για την απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται, στον σχεδιασμό προβλέπεται η ανεξάρτητη διασύνδεση του νησιού στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, με εκτιμώμενο μήκος περίπου 320 χλμ. Θα ξεκινά από την περιοχή Κορακιά και θα καταλήγει στην Αττική, στο Κέντρο Υψηλής Τάσης των Αχαρνών και θα υπάρχει αμφίδρομη ροή ενέργειας.

Με τα αιολικά έργα, όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο, θα υπάρξει ετήσια αντικατάσταση των ακριβών θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, που εκτιμάται στα 185 ευρώ ανά MWh. Οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τόσο είναι το κόστος που επιβαρύνονται από τις χρεώσεις ΥΚΩ.

Επιπλέον, με την υποβρύχια διασύνδεση εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, δεδομένου ότι το υποβρύχιο διασύνδεσης θα είναι αμφίδρομης ροής (όσες ώρες
υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, αυτή θα διοχετεύεται στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα και στις τυχόν ώρες που υπάρχει έλλειμμα, αυτές θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος).

Επίσης το έργο φέρνει μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ με τον παροπλισμό των πετρελαϊκών μονάδων και τη θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία. Έτσι η ΔΕΗ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες προμήθειας πετρελαίου και συντήρησης αυτών των σταθμών.

Η δημιουργία των αιολικών πάρκων στην Κρήτη θα απαιτήσει περίπου 1.000 εργαζόμενους κατά τη φάση κατασκευής και 300 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο λειτουργίας, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι ντόπιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v