Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια υπουργεία «αστόχησαν» στις δαπάνες το 2016

Τα Υπουργεία Εργασίας, Πολιτισμού και Υποδομών-Δικτύων παρουσίασαν δαπάνες υψηλότερες από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2016, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Για ποιους λόγους καταγράφηκε υπέρβαση στα συγκεκριμένα υπουργεία.

Ποια υπουργεία «αστόχησαν» στις δαπάνες το 2016

Τις επιδόσεις των υπουργείων σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δαπανών για το 2016 ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2016 από τα υπουργεία παρουσιάζονται αυξημένες κατά 112 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου (49.591 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2016 οι υπερβάσεις άνω του 10% του στόχου εκτέλεσης δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι οι παρακάτω:

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 1.315,3 εκατ. ευρώ ή 10,7% οφείλεται κυρίως σε δαπάνες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στους στόχους του προϋπολογισμού και αφορούν την εφάπαξ δαπάνη για την οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων στην επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για την καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου 2017 καθώς και στα αντισταθμιστικά μέτρα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 33 εκατ. ευρώ ή 11% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση του προϋπολογισμού μέσω εγγραφής πιστώσεων από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η αύξηση των δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 829,6 εκατ. ευρώ ή 31,3% οφείλεται κυρίως στην ανακατανομή και απορρόφηση περισσοτέρων κονδυλίων του Π.Δ.Ε. απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατ’ εφαρμογή των οδηγιών της αριθμ. 22501/29-2-2016 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού.

 

*Αναλυτικά, η Εκτέλεση Δαπανών Κρατικού Προϋπολογισμού το 12μηνο του 2016, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v