Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε Staff Level Agreement με ορίζοντα ως το 2018

Εκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό του 2018 με σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Σε καλύτερη τροχιά οι διαπραγματεύσεις με ανοικτά θέματα, όμως, να παραμένουν. Μεγάλη απόσταση στα εργασιακά.

Κοντά σε Staff Level Agreement με ορίζοντα ως το 2018

Μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου έδωσε σήμερα πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτοντας ότι το κενό του 2018 και κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν υπάρχει πλέον.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστούν σήμερα σε τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι επικεφαλής των δανειστών θα συναντηθούν με το οικονομικό επιτελείο το μεσημέρι στις 16:30. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επιδιωκόμενο Staff Level Agreement δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018, φέρνοντας στο προσκήνιο ενδείξεις για επιδίωξη πλήρους συμφωνίας σε δυο στάδια. Μια πηγή μάλιστα αναφέρει ότι αυτού του τύπου το SLA έχει ήδη κλείσει, ενώ άλλη πηγή αναρωτιόνταν πώς είναι δυνατόν να υπάρξει SLA χωρίς τα μέτρα για μετά το 2018.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει της διαπραγμάτευσης, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι «θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση -ίσως αργότερα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί».

Προσέθεσε ότι «τα εργασιακά είναι λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, όμως, έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό, όμως, "κόλλημα" της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα -η βασική συζήτηση που γίνεται είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα. Και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα».

Ερωτηθείς αν το SLA είναι ουσιαστικά και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ή πρέπει να συμφωνηθούν και τα μέτρα – αντίμετρα απάντησε πως «νομίζω η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, είναι όλα μαζί. Αυτό, όμως, δεν έχει πια ουσία. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το SLA, δηλαδή τι θα γίνει εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και τελικά, να κλείσει όλο το πακέτο. Είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά. Αν όλα αυτά τα λέτε αξιολόγηση, είναι θέμα ορισμού».

Κατά την ίδια πηγή η εκταμίευση προϋποθέτει να έχουν συμφωνηθεί όλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v