Συνεχίζεται η αναζήτηση της συμφωνίας

Παραμένουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών αναζητώντας σημεία σύγκλισης. Κλείνουν θέματα αλλά παραμένουν οι διαφωνίες για τα εργασιακά. Καταγράφεται πρόοδος σε αντίμετρα και μηχανισμό «πυροδότησης».

Συνεχίζεται η αναζήτηση της συμφωνίας

Νέα συνάντηση για αύριο στις 14:00 κλείστηκε μεταμεσονύκτια στο Hilton παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να αναχωρούν προκειμένου να συμμετάσχουν δια ζώσης στο EwG.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά των δανειστών εκλαμβάνεται ως θετική ένδειξη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το βασικό ζητούμενο όπως προκύπτει από πολλές πηγές να είναι το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων από τα ανοικτά θέματα.

Οι σημερινές συζητήσεις κράτησαν περισσότερες από επτά ώρες και οδήγησαν σε συμφωνία σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προσέγγιση αναφορικά με τα αντίμετρα, αλλά και τον μηχανισμό πυροδότησής τους.

Αντίθετα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν μεγάλες διαφωνίες στο θέμα των εργασιακών, με το ΔΝΤ να μην κάνει βήμα πίσω.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίες ώρες των σημερινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια -δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Υπενθυμίζεται ότι κεντρική θέση του ΔΝΤ είναι στα αντίμετρα να προηγούνται οι μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, ενώ η κυβέρνηση επεδίωκε αρχικά δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και είδη διατροφής. Οι προτάσεις της αυτές, κατά τις πληροφορίες, δεν φαίνεται να προχωρούν.

Στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η σημερινή συμφωνία προβλέπει ότι θα «κουρεύεται» τελικά σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v