Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τραγέλαφος με το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου

«Προγραμματική Σύμβαση» της περιφέρειας με όλους τους δήμους θέλει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τυχόν εφαρμογή της νέας ιδέας του υπουργείου θα αποτελέσει ταφόπλακα για το έργο. Τα πέντε χρόνια φαγούρα.

Ο τραγέλαφος με το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την επιλογή προσωρινού αναδόχου, ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν λέει να τελειώσει.

Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου αναμένεται να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις και πιθανώς στην ακύρωσή του, όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με το έργο.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση τροπολογία με την οποία θα εξασφαλίζονταν πως τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη (που θα εισπράττουν οι δήμοι) θα φτάνουν στην περιφέρεια, ώστε αυτή με τη σειρά της να πληρώνει τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος, που θα υπογράψει σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου, θα αποπληρώνει με τη σειρά του τα τραπεζικά δάνεια (ύψους 60 εκατ. ευρώ) που θα καλύψουν τμήμα της επένδυσης των 158 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Φάμελλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να προωθήσει την τροπολογία (με την οποία στην ουσία ακυρώνεται προηγούμενη τροπολογία του τέως αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, που είχε γίνει ώστε να τορπιλίσει το έργο!) είχε μια διαφορετική ιδέα. Αντί για τροπολογία, φέρεται να υποστηρίζει, το πρόβλημα θα λυθεί με «προγραμματική σύμβαση» που θα υπογράψει η περιφέρεια με όλους τους δήμους!

Με δεδομένο πως ορισμένοι δήμαρχοι δεν συμφωνούν με το μοντέλο του ΣΔΙΤ που προωθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου, θεωρείται σίγουρο πως ουδέποτε θα υπογράψουν και συνεπώς ουδέποτε θα υπάρξει και σύμβαση ώστε να προχωρήσει η επένδυση.

Το σχέδιο για το ΣΔΙΤ προβλέπει πως θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες επεξεργασίας, συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως, με δύο κεντρικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Σημειώνεται πως ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου είχε εγκριθεί στις 30 Δεκεμβρίου, ώστε να τηρηθούν οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συνεχείς καθυστερήσεις, πάντως, δεν συμβάλλουν στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου προβλέπεται πως θα αντληθούν 68 εκατ. ευρώ.

Προ εβδομάδων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είχε, πάντως, υποστηρίξει πως αν δεν είχαν επικρατήσει διάφοροι πολιτευόμενοι και πολιτευτές, υποσχόμενοι διαχείριση απορριμμάτων με μαγικό ραβδάκι, η επένδυση θα είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια! Ετσι σήμερα θα υπήρχαν στην περιφέρεια 1.000 θέσεις εργασίας, θα είχε λυθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα είχε ολοκληρωθεί μια επένδυση 160 εκατ. ευρώ.

Αντ’ αυτού χρειάστηκαν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να φτάσουν στην ιδέα της «Προγραμματικής Σύμβασης», που στην ουσία μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα για το στοιχειωμένο έργο. Υπενθυμίζεται πως προσωρινός ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ίδια εταιρεία μειοδότησε και στον αντίστοιχο διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, που προχωρά, όμως, με ταχείς ρυθμούς, και σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v