Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

«Δεν υπήρξε καμία πρόοδος», σχολιάζει στο Euro2day.gr κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την πρόταση της ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου της εταιρίας σε ανταγωνιστές της εξετάζουν οι θεσμοί.

Ενέργεια: Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

Σε μηδενικό σημείο αφέθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα ενεργειακά και ιδίως για το καυτό θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Euro2day.gr, «δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Σε ερώτηση που ετέθη στο ίδιο πρόσωπο για το αν οι δύο πλευρές παραμένουν στις ίδιες γνωστές θέσεις τους, η απάντηση που δόθηκε ήταν: «Αυτό θα φανεί σε επόμενη συνάντηση».

Όπως προκύπτει λοιπόν, τόσο από τις δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του υπουργείου αλλά και από πηγές του Euro2day.gr, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Ή για την ακρίβεια, οι θεσμοί δεν έχουν στείλει ακόμη σινιάλο... για το αν αποδέχονται ή όχι να συνεχίσουν τις συζητήσεις επί των τελευταίων εξελίξεων, όπως αυτές δρομολογήθηκαν μετά την παρουσίαση της πρότασης της ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου της στους ανταγωνιστές της.

Πάντως, όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη οι δανειστές επιμένουν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, θεωρώντας ουσιαστικά αναποτελεσματικές και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με τα ετήσια ποσοστά που συμφωνήθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ κατέθεσαν τις προτάσεις τους, με το πρώτο να αποδέχεται μία μικρή αύξηση των ετήσιων ποσοστών δημοπράτησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και τη δεύτερη να συμπληρώνει το σχέδιο για δημιουργία θυγατρικών εταιριών με 400.000 έως 500.000 πελάτες, οι οποίες και θα διατεθούν κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών στους ιδιώτες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους εκπροσώπους των θεσμών, δεν υπήρξε άλλη με το υπουργείο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές προφανώς μελετούν την πρόταση της εταιρίας αλλά και τις θέσεις της για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αν πουληθούν μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Όπως και να 'χει, θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι τις 20 του μηνός να έχει καταγραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v