Ολες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2017

Δημοσιεύθηκαν τα νέα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3. Ποιες είναι οι αλλαγές σε κρίσιμους κωδικούς και ποιοι καταργήθηκαν. Ποιες είναι οι κλίμακες στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Πριν το Πάσχα «ανοίγει» το Taxisnet.

Ολες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2017

Με 14 αλλαγές στο Ε1 και νέους κωδικούς δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν στην εφορία τους επόμενους μήνες περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Τις σχετικές αποφάσεις υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει πριν το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.

Όπως έχει ανακοινώσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 15 Ιουλίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στο βασικό έντυπο Ε1, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τυχόν δωρεές προς πολιτικά κόμματα ή υποψήφιους βουλευτές. Παράλληλα φέτος έχουν συνενωθεί σε ενιαία φόρμα τα στοιχεία που αφορούν στη διεύθυνση κατοικίας και τη διεύθυνση επαγγέλματος, ενώ σε ξεχωριστό κωδικό θα αναγραφούν τα εισοδήματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Οι αλλαγές στο φετινό έντυπο αφορούν:

* Στον πίνακα 1 συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μία φόρμα.

* Στον πίνακα 2 όπου αποτυπώνονται πληροφοριακά στοιχεία:

* Προστέθηκε νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 021-022: Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και πρακτικά οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

* Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους καθώς καταργήθηκαν οι φορολογικές εκπτώσεις που είχαν.

* Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται για όλους τους φορολογούμενους με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές:

* 0% στις πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος

* 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ

* 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ

* 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ

* 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ

* 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

* 10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Στον πίνακα 4, όπου αποτυπώνονται τα φορολογούμενα εισοδήματα και οι μειώσεις, προστέθηκαν νέοι κωδικοί:

- 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

- 111-112: Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

- 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών-γης.

Στον πίνακα 6 με τα πρόσθετα στοιχεία και τις εκπτώσεις δαπανών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τους κωδικούς:

- 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Σημειώνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.

- 421-422: Στον κωδικό αυτό θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.

- 055-056: Ο κωδικός αυτός ενδιαφέρει όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

- 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

Εντυπο Ε2 - Εισοδήματα από ακίνητα

Στο έντυπο Ε2 οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από ακίνητα αλλά και τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι:

- Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 θα γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτων ΔΧ, Βιομηχανικό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήριο, Εκπαιδευτήριο, Αθλητική Εγκατάσταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχιο, Άλλη Χρήση. Αντίστοιχη συμπλήρωση θα γίνεται και σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής της δήλωσης.

- Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κ.α. 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2016.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Εξαιρετικά και προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, η οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. Επισημαίνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ όπου ελέγχονται και καταχωρίζονται πριν από την υποβολή της δήλωσης.

-Στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση των στηλών 13, 14, 15 και 16.

-Κατά τη συμπλήρωση της στήλης 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» αναγράφεται υποχρεωτικά ο εννιαψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή, ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ή μη, από την εταιρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση), από το είδος του παρεχόμενου ρεύματος (συμβατικό, εργοταξιακό κ.λπ.) και ανεξάρτητα αν από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερα ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

 

* Δείτε τα έντυπα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v