Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 20.000 ευρώ το κατώφλι για τον εξωδικαστικό

Στην πρόσληψη συμβούλου προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες, για να τις βοηθήσει στο στήσιμο της διαδικασίας του εξωδικαστικού. Εντάσσονται εταιρείες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Στις 20.000 ευρώ το κατώφλι για τον εξωδικαστικό

Στην πρόσληψη συμβούλου με στόχο να τις βοηθήσει να στήσουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες. Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day,gr αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4-5 συμβουλευτικές εταιρείες με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά, στη λογιστική και στις νομικές υπηρεσίες.

«Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και να τρέξουμε γρήγορα, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Η διαδικασία της ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι πολύπλοκη και απαιτεί χρόνο και ήδη έχουμε, λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, χάσει αρκετό». Μολονότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας στον εξωδικαστικό, οι προβληματισμοί από την πλευρά των τραπεζών παραμένουν.

«Κλείδωσε» στις 20.000 ευρώ

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν πως για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη ρύθμιση του εξωδικαστικού, τα συνολικά της χρέη πρέπει να διαμορφώνονται πάνω από τις 20.000 ευρώ και όχι τις 50.000 ευρώ που ήταν η πρόταση των τραπεζών.

Το κατώφλι των 20.000 ευρώ προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα και όπως υποστηρίζουν τα αρμόδια στελέχη ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών να γίνει ένας νέος νόμος Κατσέλη. Κι αυτό διότι με τον πήχη των 20.000 ευρώ ανοίγει πολύ η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και το σύστημα να υπερφορτωθεί.

Ποια χρέη δεν θα κουρευτούν

Με βάση τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά δέχθηκε το κούρεμα των οφειλών από ΦΠΑ, κάτι στο οποίο επέμενε η τρόικα, ωστόσο δεν θα μπορούν να κουρευτούν τα χρέη από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, δεν θα κουρεύονται τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πλατφόρμα

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο για την επιλογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων των επιχειρήσεων, αλλά και η επιλογή όσων θα ενταχθούν στον νόμο. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρότεινε να δημιουργήσουν οι τράπεζες την πλατφόρμα, εξελίσσοντας την αντίστοιχη του Τειρεσία, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι ο Τειρεσίας είναι επικοινωνιακά αρνητικά φορτισμένος…

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη εταιρείας που θα στήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v