Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: «Καραμπόλες» στην Ελλάδα από την τουρκική κρίση

Κλίμα φόβου επικρατεί μεταξύ των Τούρκων επιχειρηματιών για το μέλλον της οικονομίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος. Ποιες οι πιθανές «καραμπόλες» για τις ελληνικές εταιρείες.

Επιχειρήσεις: «Καραμπόλες» στην Ελλάδα από την τουρκική κρίση

Υψηλόβαθμα στελέχη πολλών ελληνικών επιχειρήσεων προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές της γειτονικής οικονομίας καθώς, αναλόγως των εξελίξεων, θα υπάρξουν «καραμπόλες» και στην… άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ήδη ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να έχει κερδίσει επισκέπτες, λόγω των γεγονότων στη γειτονική χώρα.

Επίσης, τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν, είτε περισσότερο είτε λιγότερο ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι οι δικές μας εξαγωγές στην Τουρκία, ο εισερχόμενος τουρισμός σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι πιθανολογούμενες τουρκικές επενδύσεις σε τομείς όπως οι μαρίνες, τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

«Μακροπρόθεσμα, συμφέρον για τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών είναι η ύπαρξη μιας δημοκρατικής Τουρκίας, ενταγμένης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις ελληνικές και τουρκικές εταιρείες να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Ένα τέτοιο σενάριο όμως δείχνει σήμερα εξωπραγματικό, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το πόσο θα πληγούν οι τουρκικές επιχειρήσεις και αν αυτό τελικά αποβεί υπέρ μας ή εναντίον μας», δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας που έχει καλές πληροφορίες για τις εκεί εξελίξεις.

«Πρώτα απ’ όλα είναι γνωστό ότι σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, το καθεστώς Ερντογάν άλλαξε τις διοικήσεις τους, ορίζοντας άλλες, που είναι φίλα προσκείμενες σε αυτό. Πέραν αυτού όμως, αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες είναι με τον Ερντογάν και οι περισσότεροι προσποιούνται ότι είναι μαζί του για προφανείς λόγους.

Βέβαια, οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν πως πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών σεναρίων. Από τη μια πλευρά, θα υπάρξει πρόβλημα στην πολιτική και οικονομική ζωή της Τουρκίας, αν ψηφιστούν οι θέσεις του Ερντογάν στο επικείμενο δημοψήφισμα του Απριλίου, όμως τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα, σε περίπτωση επικράτησης του “όχι”. Και αυτό γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που αποδέχονται εύκολα την ήττα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα πράγματα για τις τουρκικές επιχειρήσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκά εξελίσσονται από την ημέρα της απόπειρας του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα. Μερικές από τις παρενέργειες που έχουν λάβει χώρα είναι:

Η έντονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τοπικής λίρας σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών στα commodities έχουν εκτινάξει το κόστος κτήσης των πρώτων υλών και τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης πολλών επιχειρήσεων.

• Η πτώση της λίρας έχει πλήξει επίσης πολλές εταιρείες που έχουν δανεισμό σε ξένο νόμισμα.

Η νέα αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, κατά περίπου 8%, από την αρχή του έτους.

• Η πολύ μεγάλη υποχώρηση του εισερχόμενου τουρισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για μια ζήτηση πολλών επιχειρηματικών κλάδων.

• Η τάση πολλών εταιρειών και επιχειρηματιών να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ή έστω να ενεργήσουν προκειμένου αυτά να μην εισέλθουν ποτέ στην Τουρκία.

Ήδη μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν επιχειρήσεις που επέλεξαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν και προβλήματα ρευστότητας.

Πέραν αυτού όμως υπάρχει και η «μεγαλύτερη εικόνα», στην οποία οι προβληματισμοί για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας εντείνονται περαιτέρω.

«Η Τουρκία έχει ήδη έρθει σε έντονες προστριβές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, για να μην προσθέσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλοι αντιλαμβάνονται πως για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, το σχέδιο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει. Και επιπρόσθετα, η Κεντρική και η Βόρεια Ευρώπη έχουν αντιληφθεί πως καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν παράγοντα (τις σχέσεις τους με την Τουρκία) που θα γεννάει συνεχώς αβεβαιότητες.

Είναι προφανές πως σε πολλούς κλάδους, οι Ευρωπαίοι θα ψάξουν σταδιακά να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές προϊόντων (π.χ. βλέπε κλωστοϋφαντουργία) και υπηρεσιών (βλέπε τουριστικοί προορισμοί), προκειμένου να περιορίσουν δραστικά την όποια εξάρτηση έχουν από την Τουρκία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να πάει πολύ πίσω την τουρκική οικονομία, όπως π.χ. την προσπάθεια της Κωνσταντινούπολης να πρωτοστατήσει ως διαμετακομιστικός αεροπορικός κόμβος, ή το εγχείρημα των τουρκικών λιμένων να παίξουν σοβαρό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη πηγή ανησυχίας για τους Τούρκους επιχειρηματίες: Οι έμμεσες επιδοτήσεις που δίνει μέχρι σήμερα η χώρα στις παραγωγικές μονάδες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, είτε θα σταματήσουν, είτε θα περιοριστούν δραστικά, λόγω της οικονομικής στενότητας που θα υπάρξει στα δημόσια οικονομικά».

Τέλος, αστάθμητος παράγοντας μπορεί να είναι και ο τρόπος αντίδρασης των Τούρκων πολιτών, από τη στιγμή που η οικονομική κρίση λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας δίνει Έλληνας επιχειρηματίας:

«Η Τουρκία έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στις παλιές, ιδιαίτερα φτωχές πόλεις της Ανατολής, σήμερα οι Τούρκοι κυκλοφορούν με δύο κινητά στο χέρι και με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει αυτός ο κόσμος, αν δει την οικονομία να βυθίζεται»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v