Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: 48 ώρες προθεσμία για να βρεθούν 91.000 ασφαλισμένοι!

Σε δύο ημέρες λήγει η παράταση πληρωμής εισφορών επαγγελματιών κι ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί χιλιάδες ειδοποιητήρια. «Άφαντοι» και 31.000 μηχανικοί.

ΕΦΚΑ: 48 ώρες προθεσμία για να βρεθούν 91.000 ασφαλισμένοι!

Δύο ημέρες πριν από την εκπνοή και της παράτασης που έδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τις πληρωμές εισφορών, περίπου 90.000 ασφαλισμένοι, κυρίως με παράλληλη απασχόληση, παραμένουν για το σύστημα του ταμείου «αόρατοι».

Η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου λήγει την Παρασκευή 17 Μαρτίου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ταμείου τα ειδοποιητήρια πληρωμών τουλάχιστον 60.000 μισθωτών με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και άλλων 31.000 μηχανικών μισθωτών που είχαν ενεργό μπλοκάκι το 2015, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να διατηρούν μπλοκάκι το 2017.

Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του νέου υπερταμείου παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζουν πλέον τον στόχο των 130 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι ο στόχος αυτός αποκωδικοποιείται σε εισπραξιμότητα της τάξης του 50% με 55%, όταν κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο πήχης είχε ανέβει στο 70% με 75%.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον πρώτο μήνα βελτιώνουν τα έσοδα από μισθωτή εργασία, καθώς συνολικά εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο τα έσοδα έφτασαν τα 3,135 δισ. ευρώ και τα έξοδα τα 2,56 δισ., με ταμειακό πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ. Με την προσαρμογή των στοιχείων σε δημοσιονομική, δεδουλευμένη βάση, το πραγματικό πλεόνασμα του Ιανουαρίου είναι 36 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια δεν εξακολουθούν να περιέχουν σωρεία λαθών, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων εγκυκλίων, αλλά και επειδή υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία του 2015, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και πολύ περισσότερο έως το κλείσιμο της χρονιάς, όταν θα έχουν γίνει και οι συμψηφισμοί με τα εισοδήματα του 2016.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, η Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων επισημαίνει ότι καίτοι διανύουμε τον τρίτο μήνα που θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι κρατήσεις ειδικά για την πάγια αντιμισθία χιλιάδων έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καμία εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί πακέτα κάλυψης και κωδικοί για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν να είναι εσφαλμένες, ενώ σε πολλούς δεν επιβάλλονται εισφορές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή, καμία κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ δεν έχει επιβληθεί ακόμη και σε έμμισθους δικηγόρους του ίδιου του υπερταμείου (απασχολεί περίπου 70), παρότι προκαταβλήθηκαν και οι αποδοχές Μαρτίου.

Η Ένωση επισημαίνει επίσης ότι ακόμη κρατείται στους έμμισθους δικηγόρους εισφορά παράλληλης ασφάλισης, παρότι έχει καταργηθεί. Όσον αφορά στα ειδοποιητήρια για ελεύθερο επάγγελμα, αυτά αναρτήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, και για τους περισσότερους είναι εσφαλμένα.

Συνηθέστερα λάθη είναι η επιβολή εισφοράς ΟΑΕΔ καθώς και η επιβολή ελάχιστης εισφοράς παρότι αυτή καλύπτεται από την έμμισθη απασχόληση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, οι εισφορές συσσωρεύονται καθώς εντός Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθούν και οι εισφορές Φεβρουαρίου όπως και οι εισφορές του 2016 αλλά και τυχόν οφειλές παρελθόντων ετών, σε ρύθμιση ή μη.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή λήγει επίσης και η προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και καταβολής εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v