Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τιμάριθμος «φρενάρει» τις μειώσεις στις συντάξεις

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις για τον υπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τις εισφορές στα εφάπαξ κατέθεσε ο Τ. Πετρόπουλος. Πώς εκτιμά το υπουργείο ότι θα επιδράσει ο πληθωρισμός στις συντάξεις. Τι αλλάζει για τις εισφορές εργοδοτών και μισθωτών - παλαιών ασφαλισμένων.

Ο τιμάριθμος «φρενάρει» τις μειώσεις στις συντάξεις

Την εκτίμηση ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν με βάση την τροπολογία που συζητήθηκε στη Βουλή θα είναι βελτιωμένες εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλoς, ο οποίος μάλιστα με νομοτεχνική βελτίωση διατήρησε τις εισφορές εργοδότη για τα εφάπαξ των παλαιών ασφαλισμένων, ενώ διατήρησε χαμηλές και αυτές των μισθωτών που ασφαλίστηκαν πριν το 1993.

Αναλυτικά, ο κ. Πετρόπουλoς, αφού υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στις συζητήσεις με την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να συμφωνηθεί ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο Κατρούγκαλου «δείκτης αναπροσαρμογής μισθών», εκτίμησε ότι με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που προβλέπει η τροπολογία, οι συντάξεις θα είναι κατά τι βελτιωμένες.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι ο ΔΤΚ προκαλεί προσαύξηση για τα έτη 2002-2010, δεν επηρεάζει καθόλου τις αμοιβές των ετών 2015 και 2016 και έχει αρνητική επίδραση για τα έτη 2011-2014. Συνεπώς, θεωρούν πως οι συντάξιμες αποδοχές με το νέο τρόπο θα είναι αυξημένες έως και κατά 10%, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στις συντάξεις να είναι μικρότερες κατά 3%-5%.

Για παράδειγμα μια αμοιβή 1.000 ευρώ το 2002 με την αναπροσαρμογή θα υπολογιστεί στα 1.302 ευρώ, αντίστοιχα για μια αμοιβή του 2007 αυτή θα υπολογιστεί στα 1.112 ευρώ.

Πηγές στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καλύτερα αποτελέσματα την περίοδο της κρίσης που οι μισθοί μειώθηκαν έως και 21%, ενώ δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα την περίοδο της ανάπτυξης και των πραγματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ασκούνται και συνδικαλιστές πιέσεις και οι μισθοί αυξάνονται πιο πολύ από τις τιμές του ΔΤΚ.

Την ίδια στιγμή, με νομοτεχνική βελτίωση, προβλέπεται η διατήρηση της εισφοράς των εργοδοτών για τα εφάπαξ των παλαιών (πριν από το 1993) ασφαλισμένων, εφόσον αυτή προβλέπεται στις καταστατικές διατάξεις των ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, ενώ δεν αυξάνει τις εισφορές των μισθωτών, παλαιών ασφαλισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v