Μασουράκης: «Βολεύει» πολλούς η διατήρηση των capital controls

Για να βγούμε σήμερα μπροστά, το μόνο που απαιτείται είναι να ανακοινώσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να το περιβάλλουμε με μεταρρυθμίσεις και να το πιστεύουμε, τόνισε ο οικονομολόγος. Χρειαζόμαστε ένα «σοκ αξιοπιστίας».

Μασουράκης: «Βολεύει» πολλούς η διατήρηση των capital controls

Οσο καθυστερούμε να βγούμε στις αγορές και υπάρχει χρηματοδοτική βοήθεια από τα Μνημόνια, και όσο υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τόσο περισσότερο έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε, και να διαπραγματευόμαστε, και να διαπραγματευόμαστε, και όλα να γίνονται με ρυθμούς a la Greka, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ. 

«Τολμώ να πω ότι μια τέτοια κατάσταση βολεύει πολλούς. Και αυτό γιατί η όποια απραξία στην υλοποίηση της πολιτικής και η συνεπαγόμενη αύξηση αβεβαιότητας δεν αποτυπώνεται σε φυγή καταθέσεων και, συνεπώς, η όποια κυβέρνηση δεν πιέζεται να εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές, ώστε να βγούμε ξανά στις αγορές», σημείωσε ο οικονομολόγος.

Οπως είπε ο κ. Μασουράκης, για να βγούμε σήμερα μπροστά, το μόνο που απαιτείται είναι να ανακοινώσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να το περιβάλλουμε με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που να οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και, βεβαίως, να το πιστεύουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην εφαρμογή του.

Δεδομένης, όμως, της αναξιοπιστίας μας, σημείωσε, ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως ανωτέρω θα γινόταν πιστευτό, μόνο εάν συνοδευόταν με: 

- άμεση άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
- άμεση πρόσβαση στις αγορές, αναλόγως χρηματοοικονομικών συνθηκών βεβαίως, και ακόμη και με υψηλά επιτόκια στην αρχή καθώς, και, τέλος,
- μία πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, που χρονίζει και έχει αρχίσει να κακοφορμίζει.

Μία τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε ένα σοκ αξιοπιστίας που θα έπειθε τους πάντες ότι οι Έλληνες αυτή τη φορά έχουν σοβαρές προθέσεις και θέλουν να τελειώνουν με τα Μνημόνια, μια κι έξω. Και ότι δεν αποφεύγουν τις αγορές και ότι δεν κρύβονται πίσω από την ασφάλεια που προσφέρουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οπισθοβαρές το πρόγραμμα μείωσης των NPLs

Οπως είπε ο κ. Μασουράκης, μία ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις, κάτι που η κάθε κυβέρνηση απεύχεται. Το γεγονός πάντως παραμένει ότι το πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες είναι μάλλον οπισθοβαρές.

Βέβαια, με το ασθενές θεσμικό πλαίσιο που είναι υπό κατασκευήν για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τις όποιες αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν για την ανάκαμψη, ίσως αυτή να ήταν η καλύτερη επιλογή.

Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα της τραπεζικής υποχρηματοδότησης της οικονομίας, ιδίως όταν στηριζόμαστε στην ανάκαμψη για να επιλύσουμε εν πολλοίς το πρόβλημα. Έτσι, ακόμη και το 2019, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα εξακολουθεί να είναι στο 34%, από το 51% σήμερα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται γύρω στο 5%, υπογράμμισε.

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και οι επενδύσεις

Οπως είπε ο κ. Μασουράκης, το νέο μείγμα πολιτικής, κατ’ ελάχιστον, θα πρέπει να εστιάζει σε τέσσερις άξονες: 

- εμπροσθοβαρή δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, με αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατόν.
- μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την υπερφορολόγηση.
- εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων ή, εναλλακτικά, απόσβεση του 100% της επενδυτικής δαπάνης την πρώτη χρονιά λειτουργίας της νέας επένδυσης.
- υιοθέτηση ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, για να μειωθούν οι ευκαιρίες για φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς υπάρχει πρόοδος αλλά είναι μικρή. Αυτό δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Διαχρονικά, τα επιχειρηματικά/συνδικαλιστικά συμφέροντα και το πολιτικό προσωπικό μπλοκάρουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.

«Καλές είναι οι μεταρρυθμίσεις αλλά, όπως γίνονται και με τους ρυθμούς που γίνονται, ποτέ δεν θα δημιουργήσουν μία κρίσιμη μάζα που θα κάνει τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις. Είναι δηλαδή κάπως αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη, για να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μασουράκης.

Ομως, υπογράμμισε, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε. Οι διεθνείς επενδυτές δεν πρόκειται να κάνουν ουρά για να φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα, απλά και μόνο επειδή βελτιώσαμε λίγο το θεσμικό πλαίσιο, που άλλοι το έχουν ήδη φτιάξει και πάντα θα είναι πιο μπροστά από εμάς.

«Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά μάλλον ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους διεθνείς επενδυτές να επιλέξουν τη χώρα μας στη βάση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, που θα έχουν εμπορική αξία, για να έχουν οι επενδυτές κάποιο κέρδος. Επενδυτικά σχέδια που θα τα έχουμε προετοιμάσει (νομικά, αδειοδοτικά, χωροθετικά, και θα τα έχουμε επικοινωνήσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, έχοντας φροντίσει ταυτόχρονα για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και η ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια διεθνών επενδυτικών τραπεζών, θα μπορούσαν να επιλέξουν 5-10 μεγάλα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια. Επενδύσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία, ώστε να ξαναπάρει μπρος το κάρο της ανάπτυξης και να αρχίσουν να ξαναδουλεύουν οι Έλληνες.

Αυτή η χώρα είναι ευλογημένη και έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Έχει και τεράστιες επενδυτικές ανάγκες, μιας και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία 6-7 χρόνια δεν αρκούν ούτε καν για τη συντήρηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν να προκαλέσουμε ένα επενδυτικό σοκ και να γίνουμε γη της επαγγελίας, κατέληξε ο γνωστός οικονομολόγος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v