Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντισυνταγματικό το ν/σ για υποθηκοφυλακεία, λένε τα Πρωτοδικεία της χώρας

Οι αποφάσεις των ολομελειών δεν είναι δεσμευτικές καθώς το ΣτΕ αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των νομοσχεδίων.

Αντισυνταγματικό το ν/σ για υποθηκοφυλακεία, λένε τα Πρωτοδικεία της χώρας

Αντισυνταγματικό είναι κατά την κρίση των Ολομελειών των Πρωτοδικείων της χώρας, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα.

Οι αποφάσεις ήλθαν ύστερα από σχετικό ερώτημα του αρμόδιου υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή στα Πρωτοδικεία (σ.σ.: όπως επιτάσσει ο νόμος και δεδομένου ότι στην αρμοδιότητ;a τους υπάγονται τα υποθηκοφυλακεία), ύστερα και από την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, καθώς βάσει του νομοσχεδίου ανατίθενται καθήκοντα προϊστάμενου υποθηκοφυλακείου σε ειρηνοδίκες.

Σήμερα, απεφάνθη σχετικώς η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκαν οι αποφάσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων Σύρου, Πύργου και Αμαλιάδας.

Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που παρέστη στις σχετικές διαδικασίες, έχει καταθέσει πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του ν. 4456/2017, ο οποίος αναθέτει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς.

Η συγκεκριμένη θέση αποτέλεσε και το βασικό σκεπτικό των Ολομελειών, πίσω από τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Στη φάση αυτή αναμένονται αποφάσεις και άλλων Πρωτοδικείων της χώρας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των ολομελειών δεν είναι δεσμευτικές καθώς το ΣτΕ αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των νομοσχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v