Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει τις τράπεζες το... μπαράζ εμβασμάτων

Το μηνιαίο όριο των 12,5 εκατ. ευρώ για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό εξαντλείται γύρω στις 18-20 του μήνα. Προβληματισμός στις τράπεζες για την αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις, που προκαλούν εκροές καταθέσεων.

Προβληματίζει τις τράπεζες το... μπαράζ εμβασμάτων

Σημαντική αύξηση των αιτημάτων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό καταγράφεται από την αρχή του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Με βάση τους περιοριστικούς όρους των capital controls, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό 1.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς την υποβολή παραστατικών.

Αυτό, όμως, που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στις τράπεζες είναι το γεγονός ότι οι αιτήσεις των πελατών είναι πολλές και το μηνιαίο όριο κάθε τράπεζας, το οποίο ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ -συνολικά 50 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες- εξαντλείται γύρω στις 18-20 κάθε μήνα.

Πραγματοποιούνται, επί της ουσίας, 50.000 εμβάσματα (σ.σ. και στις τέσσερις τράπεζες) των 1.000 ευρώ προς το εξωτερικό σε λιγότερες από 20 ημέρες. Στην περίπτωση, λοιπόν, που το μηνιαίο όριο των 12,5 εκατ. ευρώ της τράπεζας εξαντληθεί, όσα αιτήματα για εμβάσματα γίνουν έκτοτε δεν ικανοποιούνται καθώς πρέπει να γυρίσει ο μήνας.

«Υπάρχει μεν ο κόφτης των 12,5 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, ωστόσο μας ανησυχεί το γεγονός ότι το όριο εξαντλείται πολύ νωρίς μέσα στον μήνα. Το 2016, όταν εξαντλούνταν, αυτό συνέβαινε στα τέλη του μήνα», τονίζουν τραπεζικές πηγές.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η εκροή μέσω των εμβασμάτων συνέβαινε και το 2016, ωστόσο κάποιους μήνες ήταν πιο ήπια και δεν εξαντλούνταν το όριο των 50 εκατ. ευρώ των τεσσάρων τραπεζών. Η μεγάλη, όμως, διαφορά σε σύγκριση με το 2016 έγκειται στον χρόνο εξάντλησης του μηνιαίου ορίου, δηλαδή στο μπαράζ αιτήσεων που κατατίθεται από τους πελάτες στις πρώτες ημέρες του μήνα, προκειμένου να προλάβουν να στείλουν τα 1.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Στις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη καθώς για να αποστείλουν έμβασμα στο εξωτερικό πρέπει, με βάση τους κανόνες των capital controls, να παρουσιάσουν παραστατικά (τιμολόγια κ.ά.). Ωστόσο, και οι επιχειρήσεις κρατούν αμυντική στάση όσον αφορά στη ρευστότητα και αρκετές από αυτές δεν μεταφέρουν το σύνολο των ημερήσιων εισπράξεών τους στις τράπεζες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις άνω των 3,3 δισ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v