Τριάρια και τεσσάρια 25ετίας τα «σουξέ» της κτηματαγοράς

Για κατοικίες άνω των 20 ετών, με εμβαδόν περί τα 90 τ.μ., οι περισσότερες συναλλαγές το 2016, σύμφωνα με τη RE/MAX. Στα αζήτητα επαγγελματικά ακίνητα και νεόδμητα διαμερίσματα. Αναλυτικοί πίνακες.

Τριάρια και τεσσάρια 25ετίας τα «σουξέ» της κτηματαγοράς

Φρένο στην παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών φαίνεται να πατάει η αγορά ακινήτων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, της RE/MAX Ελλάς αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταγράφονται τάσεις σταθεροποίησης μέσα στο κλίμα της γενικότερης αβεβαιότητας και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν οριακά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3%, ενώ των νέων ακινήτων (κάτω των 5 ετών) δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή (0,2%).

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε αύξηση κατά 2,2%. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 3,2%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης μειώθηκαν κατά 4,8%. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε άνοδος κατά μέσο όρο 3,3% και στα νέα ακίνητα επίσης άνοδος κατά 1,6%.

Η πρόβλεψη των συμβούλων ακινήτων της RE/MAX για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρώτον, «η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης. Ακολούθως, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων».

Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX:

• Σε όλη τη χώρα, περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα).

• Στην Αττική, το 78% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

• Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 4% σε επαγγελματικά ακίνητα.

• Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας), που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

• Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5 των προτιμήσεων (18%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

• Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται, ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

• Στην Αττική, προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50 τ.μ. και 50-70 τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

• Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71-90 τ.μ., που την προτίμησαν σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (17%) τα διαμερίσματα 51-70 τ.μ., ενώ ένα ποσοστό 17% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Σύμφωνα με την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων πανελλαδικά ως προς το είδος του ακινήτου (γράφημα 1), σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 (85%) των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα). Στην Αττική, το 78% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. 

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και μόλις 4% σε επαγγελματικά ακίνητα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης), οι κατοικίες ήταν κι εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 87%. Τα επαγγελματικά ακίνητα έφθασαν το 4%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 9%. 

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως πενταετίας) συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5 των προτιμήσεων (18%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 25ετία με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται, ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών. Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), τα ποσοστά αυτών που επέλεξαν παλαιές και νέες κατοικίες μοιράζονται σχεδόν ισόποσα, καθώς το 41% των αγοραστών επέλεξε παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) και το 46% των αγοραστών ενδιαφέρθηκε για κατοικίες έως 15 ετών.

Η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αγγίζοντας το 65%, με σχεδόν αναλογική κατανομή των ποσοστών στις τρεις υποκατηγορίες (1-50 τ.μ. / 51-70 τ.μ. / 71-90 τ.μ.). Αξιόλογη κίνηση είχαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 14% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 8%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 13% των αγοραστών. Στην Αττική, προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50 τ.μ. και 50-70 τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου των αγοραστών (29%) ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v