Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος κυβέρνησης - ΝΔ στη σκιά του... Σόιμπλε

Πολιτική κόντρα μετά τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για «αποδοχή» των μελλοντικών μέτρων από την αντιπολίτευση. Για «παρασκήνιο» μιλά η ΝΔ και ξεκαθαρίζει ότι δεν ψηφίζει. «Τζάμπα μαγκιές» απαντά η κυβέρνηση. Δεν έχουν λόγο οι δανειστές για το Σύνταγμα.

Πόλεμος κυβέρνησης - ΝΔ στη σκιά του... Σόιμπλε

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, στη σκιά των όσων είπε ο Μισέλ Σαπέν για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Πηγές του Μοσχάτου σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο Β. Σόιμπλε μετά από συνεδρίαση του Ecofin ότι μελλοντικά μέτρα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση τονίζουν τα εξής:

«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».

Αμεση ήταν η απάντηση κύκλων της κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε "τόσα και άλλα τόσα" για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές, με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές».

«Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές. Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός».

«Nein σε νέα δόση για Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο του Ecofin, δήλωσε ότι από την Ελλάδα εξαρτάται το αν μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε «όχι».

Σε σχέση με το χρέος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ακόμη και οι ομόλογοί μας στην Ουάσινγκτον έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατό, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι υποχρεώσεις της Βρετανίας σε σχέση με την ΕΕ δεν θα ολοκληρωθούν με την αποχώρησή της από την Ενωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v