Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: «Επίθεση» με προτάσεις για σύνταξη και υγεία

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ξεκινά τον Απρίλιο την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στα μέτωπα του συνταξιοδοτικού και της υγείας. Καυτές επισημάνσεις για ανασφάλιστα οχήματα, για αγρότες και για καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών.

Ασφαλιστικές: «Επίθεση» με προτάσεις για σύνταξη και υγεία

Επιθετικότερη στάση αναμένεται να ακολουθήσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απέναντι σε μια σειρά καυτών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος προανήγγειλε χθες την πρωτοβουλία που θα αναλάβει μέσα στον επόμενο μήνα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκειμένου να υποβάλει σαφείς προτάσεις προς την κυβέρνηση στα θέματα του συνταξιοδοτικού και της υγείας.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη επιβεβαίωσε το γεγονός, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, συμπληρώνοντας πως αυτές θα αναλυθούν την κατάλληλη στιγμή από τον νέο πρόεδρο της Ένωσης κ. Δημήτρη Μαζαράκη.

Ο κ. Καντώρος μάλιστα ανέφερε πως μπορεί οι δαπάνες για το ασφαλιστικό και την υγεία να έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια τόσο ως ποσό, όσο και ως ποσοστό του μειωμένου ΑΕΠ, πλην όμως αυτές οι περικοπές γίνονται με λογιστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα «να αφαιρούνται συνεχώς πόροι από το σύστημα. Δεν υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση του συστήματος με κάτι άλλο. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν πολλές ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν και πως ήδη υπάρχουν πολλά μοντέλα στην Ευρώπη, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε».

Πάντως, ο CEO της Interamerican κράτησε αποστάσεις και από τα κλασικού τύπου συνταξιοδοτικά προϊόντα ετήσιων εγγυημένων αποδόσεων του τρίτου πυλώνα, τα οποία μάλιστα εδώ και χρόνια δεν προωθεί η εταιρεία του. «Τα προϊόντα αυτά επιφέρουν δυσκολίες στις ασφαλιστικές εταιρείες και επίσης δεν είναι προς το συμφέρον του πελάτη, γιατί περιορίζονται τα οφέλη που μπορεί να καρπωθεί. Χρειάζονται προϊόντα με άλλη αρχιτεκτονική, μέσα από λύσεις τύπου unit linked. Πρέπει να εισαχθεί μια νέα γενιά αποταμιευτικών προϊόντων στην αγορά».

Επίσης, δόθηκε έμφαση στο ότι κατά τα χρόνια της κρίσης, τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια αποκτώνται κυρίως από άτομα υψηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη ανάγκη ασφάλισης έχουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (βλέπε αίτημα της ΕΑΕΕ για φορολογικά κίνητρα).

Ο κ. Καντώρος επίσης αναφέρθηκε και σε άλλες στρεβλώσεις της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, όπως για παράδειγμα:

• Στην ανάγκη υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών (πάγιο είναι το σχετικό αίτημα και από την ΕΑΕΕ).

• Στο μακροχρόνιο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων (με βάση τους ελέγχους της Τροχαίας στις Εθνικές οδούς ανέρχονται στο 13% με 13,5%, κάποιες εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στο ένα εκατομμύριο, πλην όμως η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη θεωρεί πως το νούμερο είναι μάλλον μικρότερο από αυτό).

• Την εμπλοκή του ΕΛΓΑ στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποχρεωτική γεωργική ασφάλιση στον γεωργικό τομέα, όπου οι εισφορές φτάνουν στο 4% και το 5% της παραγωγής. Ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις και παράπονα από τους αγρότες και γενικότερα θα μπορούσαμε να βρούμε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v