Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ξενοδοχειακή αλυσίδα έρχεται στην Αθήνα

Σε προχωρημένο στάδιο η προετοιμασία επένδυσης στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Boissee Finances. Τα δεδομένα και τα σχέδια για την Ελλάδα.

Νέα ξενοδοχειακή αλυσίδα έρχεται στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του πρώτου της ξενοδοχείου Ibis στην Αθήνα φέρεται να βρίσκεται ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος AccorHotels, μετά την αναγγελία συμφωνίας για την ένταξη στην ίδια αλυσίδα του «Ibis Styles Iraklion Central Hotel» (72 δωματίων) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το σχέδιο αφορά επένδυση του γαλλο-βελγικού επενδυτικού fund «Boissee Finances», το οποίο συνδέεται στρατηγικά με την AccorHotels στην οποία έχει αναθέσει τη διαχείριση μονάδων του σε αρκετές χώρες. Αυτή την περίοδο το Boissee Finances αναπτύσσει δύο νέα ξενοδοχεία Ibis στην Ελβετία. Πρόκειται για συγκρότημα Ibis Styles/Ibis Budget στη Γενεύη (227 δωματίων) κι ένα ξενοδοχείο Ibis Styles στη Βασιλεία (186 δωματίων).

Ο δρόμος για την επένδυση της Boissee Finances στην Αθήνα άνοιξε πριν ένα χρόνο, όταν αναδείχθηκε νικήτρια σε διαγωνισμό που διενήργησε η Διοικούσα Επιτροπή του κοινωφελούς ιδρύματος «Τριάντειος Επαγγελματική & Βιομηχανική Σχολή Πατρών» για την αξιοποίηση ακινήτου ιδιοκτησίας της που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.915 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων 55 και Μάρνης 2, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το κτίριο φιλοξενούσε μέχρι το 2011 το ιστορικό θέατρο «Αθήναιον» του θεατρικού επιχειρηματία Γ. Λεμπέση και στη συνέχεια των αδελφών Τάγαρη. Το θέατρο υποχρεώθηκε να βάλει «λουκέτο» πριν έξι χρόνια καθώς οι διαχειριστές του δεν ήταν σε θέση να αντέξουν το ετήσιο μίσθωμα, που έφθανε σύμφωνα με πληροφορίες τις 100.000 ευρώ, σε μια εποχή που τα θέατρα δέχονται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το αρχικό σχέδιο των επενδυτών προέβλεπε τη δημιουργία ξενοδοχείου, επιφάνειας 1.500 τ.μ., δυναμικότητας 377 κλινών, η λειτουργία του οποίου τοποθετούνταν στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής του κοινωφελούς ιδρύματος και την Boissee Finances αφορά στην παραχώρηση του ακινήτου για περίοδο 25 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 25.

Πηγή του ομίλου AccorHotels επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr πως η Boissee Finances προσανατολίζεται να λειτουργήσει στο ακίνητο ξενοδοχείο Ibis. Επεσήμανε, ωστόσο, πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι αποφάσεις του fund. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η προετοιμασία της επένδυσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αλλά εκκρεμεί η διευθέτηση θεμάτων που συνδέονται με την έκδοση της οικοδομικής άδειας καθώς, όπως ανέφερε, κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν διαφοροποιήσει τα δεδομένα.

Η λειτουργία ξενοδοχείων Ibis στη χώρα μας αποτελεί διακαή πόθο της AccorHotels ήδη από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Επενδυτική πηγή, ωστόσο, σημειώνει πως -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες επέκτασής της.

Σημειώνεται πως ο όμιλος AccorHotels προέρχεται από την πρόσφατη υιοθέτηση νέας στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία αποσύρεται από την ιδιοκτησία ακινήτων (ownership) και επικεντρώνεται στην ανάπτυξή του μέσω της ανάληψης της διαχείρισης ξενοδοχείων.

Πηγή της AccorHotels, ωστόσο, επεσήμανε στο Euro2day.gr, πως το νέο αναπτυξιακό «στρατηγείο» του ομίλου που εδρεύει στην Ιταλία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει προτάσεις από Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι στοχεύουν να προσδώσουν ισχυρή διεθνή «ταυτότητα» στη μονάδα τους. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει η AccorHotels τη διαχείριση ξενοδοχείων υψηλότερων κατηγοριών από εκείνη των Ibis, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία τριών αστέρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v