Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν

Η παρουσίαση των προοπτικών της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Ελλάδα κ. Olim Kasimov, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του Προξενείου.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν

Η προοπτική εδραίωσης και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στην αναπτυσσόμενη αγορά του Ουζμπεκιστάν, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (Β.Ε.Α), στο πλαίσιο εκδηλώσεων στήριξης της εξωστρέφειας και ως μέλος του Δικτύου ENTERPRICE EUROPE NETWORK.

Η παρουσίαση των προοπτικών της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Ελλάδα κ. Olim Kasimov, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του Προξενείου κ. Dilmurod Abidov, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά των ειδικών οικονομικών και βιομηχανικών ζωνών που υπάρχουν στο Ουζμπεκιστάν, τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς και για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν.

Μάλιστα, αρκετοί επιχειρηματίες έκλεισαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με το κ. Olim Kasimov στο Προξενείο, προκειμένου να συζητήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και πώς θα μπορούσαν να ευοδωθούν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επτά ελεύθερες οικονομικές ζώνες (FEZ), λειτουργούν με καθεστώς ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών, για την προσέλκυση ξένων και τοπικών επενδύσεων, για την προώθηση της σύγχρονης παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Η περίοδος λειτουργίας των ελεύθερων οικονομικών ζωνών, είναι 30 έτη, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συμμετέχοντες στις FEZ απαλλάσσονται από την καταβολή μιας σειράς φόρων (πχ φόρος κερδών, ακίνητης περιουσίας, φόρο βελτίωσης κοινωνικών υποδομών κλπ) και τελωνειακών δασμών για εισαγόμενο εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Τα προνόμια χορηγούνται για μια περίοδο από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων:

-Από 300.000 έως 3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για 3 χρόνια
-Από 3 εκατ. έως 5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για 5 χρόνια
-Από 5 εκατ. έως 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για 7 χρόνια
-Πάνω από 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Olim Kasimov, το ΑΕΠ της χώρας, έχει αυξηθεί κατά 4,1 φορές, στην περίοδο ανεξαρτησίας, ενώ ο δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας παραμένει στο 8% ετησίως τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η εξαγωγή των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε κατακόρυφα, σε κατηγορίες όπως αυτοκίνητα, κλωστοϋφαντουργία και χημικά προϊόντα.

Ο γενικός Πρόξενος, επισήμανε επίσης, ότι στο Ουζμπεκιστάν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στη παραγωγή δοχείων συσκευασίας, στη παραγωγή παιδικών τροφών με βάση τα φρούτα, το γάλα, το ρύζι, στη παραγωγή πιάτων μιας χρήσης, στη λειτουργία εστιατορίων και επιχειρήσεων ζυθοποιίας. Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, θα μπορούσαν αν γίνουν επενδύσεις που να αφορούν την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την επεξεργασίας φρούτων, την παραγωγή μαρμελάδων και ειδών ζαχαροπλαστικής, αλλά και τη δημιουργία οινοποιείων, κατέληξε ο κ. Kasimov.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v