Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εφιάλτης του AQR στοιχειώνει τις τράπεζες

Ο έλεγχος της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού που θα διενεργηθεί πριν τα stress tests απειλεί να τινάξει τα σχέδια των τραπεζιτών στον αέρα. Απαιτούνται άμεσες κινήσεις για άρση της αβεβαιότητας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο εφιάλτης του AQR στοιχειώνει τις τράπεζες

Βαθιά ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κυρίως όσον αφορά στο χρονικό σημείο που αυτή θα ολοκληρωθεί.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η ζημιά που γίνεται στο δανειακό χαρτοφυλάκιο -καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ- θα μετρήσει αρνητικά στον έλεγχο ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (AQR), ο οποίος θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και θα στηριχθεί στην εικόνα που εμφάνιζαν τα δάνεια το 2017.

«Εάν μπούμε στο καλοκαίρι με αυτή την αρνητική τάση που καταγράφεται στην πορεία των επισφαλειών, θα είναι δύσκολη η αναστροφή», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο κοστούμι 9,2 δισ. ευρώ στα stress tests του 2015 προέκυψε από το AQR και οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 θα γίνει στο πλαίσιο των stress tests που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος. Στην περίπτωση που η αβεβαιότητα συνεχισθεί και το καλοκαίρι, η κατάσταση στα δανειακά χαρτοφυλάκια εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που «δύσκολα θα γυρίσει σε θετικό έδαφος», όπως αναφέρουν.

Πρώτος κάβος τον Ιούνιο

Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως της επίτευξης των στόχων μείωσής τους, είναι τον Ιούλιο, όταν κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) θα έρθει στην Αθήνα προκειμένου να «τεστάρει» τις ελληνικές τράπεζες. Η ανησυχία, λοιπόν, είναι έκδηλη και όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «ο Ιούλιος είναι κοντά. Έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με τους χειρότερους οιωνούς και υπάρχουν πραγματικές αιτίες όπως η πτώση της κατανάλωσης, η αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, που δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία».

Με δεδομένη την επιδείνωση των βασικών δεικτών της οικονομίας, οι τράπεζες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους ακόμη και για την πορεία του ΑΕΠ και κατεβάζουν τον πήχη κοντά στο 1%, εφόσον η αξιολόγηση κλείσει επιτυχώς μέσα στον επόμενο μήνα.

Υπάρχει ελπίδα (;)

Παρά τη δοκιμασία των αντοχών του συστήματος, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα… «Εάν κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Πάσχα ή δοθεί ασφαλές σήμα ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο και σηκώσουμε τα μανίκια, τότε η κατάσταση θα γυρίσει θετικά», αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v