Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ESM: Κοστίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch. Ορατό ενδεχόμενο να ζητηθούν prior actions για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Χρειάζεται «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων για να γυρίσει η χώρα στις αγορές.

ESM: Κοστίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Οι καθυστερήσεις έχουν αρχίσει να πλήττουν την ελληνική οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο EFE. Όπως είπε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, κάτι που απαιτεί να κλείσει το Staff Level Agreement και να γίνει η επικαιροποίηση του MoU.

Σημείωσε δε ότι δεν αποκλείεται, δεδομένου του εύρους των μεταρρυθμίσεων, να ζητηθούν από την Ελλάδα prior actions, πριν θεωρηθεί ότι η αξιολόγηση έκλεισε στο σύνολό της και ληφθεί απόφαση για εκταμίευση.
Κατά τον ίδιο, οι καθυστερήσεις έχουν αποδειχθεί ακριβές για την ελληνική οικονομία καθώς τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «υποφέρουν». Επιπρόσθετα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, που η εμπειρία δείχνει ότι έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει "ιδιοκτησία" των μεταρρυθμίσεων για να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές».

Σύμφωνα με τον Rolf Strauch πάντως η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική (προς το καλύτερο) από το 2015. Η κυβέρνηση πήρε καθαρή εντολή το 2015 να εφαρμόσει το πρόγραμμα, σε αντίθεση με τότε που η συνολική ατζέντα είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εκτοτε, σημείωσε, η Ελλάδα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η εντολή που έχει ο ESM από τις Συνθήκες είναι να επιδιώξει τη συμμετοχή του Ταμείου «όπου είναι δυνατόν». Επιπρόσθετα αρκετές χώρες-μέλη συμφώνησαν στο πρόγραμμα με την πολιτική κατανόηση ότι θα συμμετάσχει.

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους, τονίζει ότι υπάρχουν «καθαρές δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών ότι θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα» και αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής. Για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 που απαιτεί το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται. Τα νέα βήματα στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που είναι τώρα υπό συζήτηση θα οδηγήσουν σε ένα περισσότερο ισορροπημένο και φιλικό προς την ανάπτυξη προϋπολογισμό, που προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Οι συζητήσεις που γίνονται, πρόσθεσε, ίσως δώσουν περισσότερο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πόσα χρόνια θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v