Κοντά σε τεχνική συμφωνία Αθήνα-δανειστές

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έκλεισαν τα περισσότερα μέτωπα. Η πολιτική διαχείριση μιας δύσκολης συμφωνίας και το ορόσημο της 7ης Απριλίου. Τα μηνύματα του ΔΝΤ για το πρόγραμμα.

Κοντά σε τεχνική συμφωνία Αθήνα-δανειστές

Σινιάλο από την ελληνική κυβέρνηση φέρονται να αναμένουν οι δανειστές, προκειμένου να επανέλθει το κουαρτέτο στην Αθήνα και να μπει βουλοκέρι στο Staff Level Agreement.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν σε ασφαλιστικό, φορολογικό, αντίμετρα και ενεργειακά έχουν ήδη κλείσει, ενώ ανοιχτό παραμένει μόνο -σε ορισμένες λεπτομέρειές του- το εργασιακό.

Βεβαίως, εξακολουθεί να ισχύει πως τίποτα δεν έχει κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα «πακέτο» και πολλές φορές ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις τελευταίες λεπτομέρειες. Ιδίως όταν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης θα κληθούν να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μιας ομολογουμένως (από όλες τις πλευρές) δύσκολης συμφωνίας.

«Δίνουμε μάχη για τα εργασιακά», αναφέρει κυβερνητική πηγή, εκτιμώντας ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αν πράγματι το εργασιακό παραμένει επί της ουσίας ανοιχτό ή εμφανίζεται να είναι ανοιχτό, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση να χωνέψει στην κοινοβουλευτική της ομάδα την επιδιωκόμενη συμφωνία, θα φανεί εντός των ημερών.

Γεγονός είναι πάντως ότι ενώ από διαφορετικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες προέκυπτε ότι ασφαλιστικό, ενεργειακά και φορολογικά έχουν κλείσει, καμία πηγή δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες αναφορικά με το τι συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορούσαν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω το 2020, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ από το 2019 και αντίμετρα με αναπτυξιακό και όχι (απαραίτητα) φιλολαϊκό χαρακτήρα.

Μεταξύ αυτών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με ένα πακέτο μέτρων για την αύξηση της κοινωνικής προστασίας με παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια και τις οικογένειες στα όρια της φτώχειας.

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, από το 2019 παράλληλα με τα πρώτα νέα μέτρα λιτότητας (μείωση αφορολόγητου).

Βλέπουν συμφωνία

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας κλίμα συγκλίσεων για συμφωνία, ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι «απομένουν 2-3 εκκρεμότητες, οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι το «έως αύριο» ήταν σχήμα λόγου, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται από κυβερνητική πηγή «θέμα ημερών».

Ίσως για πρώτη φορά μάλιστα η πιθανότητα για Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) φαίνεται να είναι τόσο κοντά, εκτός και εάν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ζυγίζοντας τις αντοχές της, αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και βγει στο προσκήνιο ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων. Οι αισιόδοξοι πάντως βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Ο ίδιος ο Τόμσεν άλλωστε, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχε αναφέρει (σε ομιλία του στην Οξφόρδη) ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Για τα εργασιακά, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός Ευρώπης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά στην άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το Ταμείο δεν απέσυρε ποτέ την «κόκκινη κάρτα», αν και εμφανίστηκε -σύμφωνα με μία πηγή- διατεθειμένο να διευκολύνει στην εξεύρεση συμβιβασμού, με διατυπώσεις οι οποίες θα φαινόταν ότι άνοιγαν τον δρόμο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα.

Κατά τα φαινόμενα, πρώτα θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στα μέτρα, στη συνέχεια το Eurogroup θα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με το χρέος και τα πλεονάσματα και εφόσον όλη η εξίσωση ικανοποιεί το ΔΝΤ, τότε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη λεγόμενη «παγκόσμια συμφωνία» ενδεχομένως να υπερβαίνει ακόμα και τον Ιούνιο, όταν το Ταμείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση αναφορικά με την πρακτική του ΔΝΤ στην περίπτωση όπου καλείται να μετάσχει σε προγράμματα χωρών νομισματικών ενώσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v