Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D. Nouy: Πρώτη προτεραιότητα τα NPLs

Τράπεζες, εποπτικός μηχανισμός αλλά και κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα για τα κόκκινα δάνεια. Ζητά συγχωνεύσεις σε χώρες με κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα.

D. Nouy: Πρώτη προτεραιότητα τα NPLs

Τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνουν πρώτη προτεραιότητα για αρκετό καιρό, τόνισε η επικεφαλής του SSM ενημερώνοντας δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Όπως είπε, συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν καλά νέα καθώς μειώθηκαν κατά 54 δισ. ευρώ στα 921 δισ. ευρώ μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2016 και του αντίστοιχου του 2015. Συνολικά αντιστοιχούν πλέον στο 6,5% αλλά σε μερικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν «μεγάλο θέμα».

Η Ντ. Νουί τόνισε ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να δράσουν. Απαιτούνται σε κάποιες χώρες νομικές ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ετσι και τα κοινοβούλια πρέπει να δράσουν, σημείωσε δίνοντας έμφαση στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Η επικεφαλής του SSM πρόσθεσε επίσης ότι σε ορισμένες χώρες το τραπεζικό σύστημα είναι κατακερματισμένο. Αυτό οδηγεί σε «υπερπροσφορά», ισχυρό ανταγωνισμό και αδύναμα κέρδη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να περιμένει ότι ορισμένες θα βγουν εκτός αγοράς. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει καθαρός χώρος για συγχωνεύσεις μέσω, για παράδειγμα, εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο δεν βλέπω πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές έως τώρα και όσες είδαμε έγιναν εντός μίας χώρας και όχι διασυνοριακά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v